Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon,hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt komment dömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

Itt az ideje pedig, hogy a jövő évi vetéstervünket elővegyük, az őszi gabonák és repce után a kapás kultúrákat, egyebeket is beletervezzük a tábláinkba. Sokan nagyon helyesen tudják a vetésforgó alapelveit növényvédelmi szempontból, de vannak, akik például az egységes kérelem beadásakor szembesülnek vele, hogy bizony arra a parcellára már nem jelenthet be kukoricát, különben bukja a támogatást. Szóval vegyük sorra, milyen előírásoknak kell megfelelni (nem növényvédelmi szempontból).

A 2007. évi XVII. törvény leírja a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokat, köztük a kölcsönös megfeleltetés (KM) ellenőrzését.

De mi az a KM? A Kölcsönös Megfeleltetés az EU egységes szakmai követelményrendszere, amely alapvető előírásokat fogalmaz meg a KAP (Közös Agrárpolitika) keretén belül a környezetre, az éghajlatváltozásra, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára, a közegészségügyre, az állategészségügyre, a növényegészségügyre és az állatjólétre vonatkozóan.

Kit érint a KM? Gyakorlatilag mindenkit! (Aki az EU-tól támogatást vesz fel, földalapút igényel, egységes kérelmet ad be.)

Ennyi jogszabályi bevezető után nézzük akkor, hogy mit ír elő a KM a vetésváltásról!

A KM előírásai azt mondják ki, hogy adott kultúrnövény maximum hány egymást követő évben kerülhet ugyanabba a táblába. Több kategória van, ezek a következők:

  • Nem termeszthető önmaga után ugyanazon aterületen: burgonya, napraforgó,káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye
  • Önmaga után két éven keresztültermeszthető: kalászosok, cirokfélék és a tökre oltott (!) dinnye
  • 3 évig maradhat ugyanazon a parcellán: a kukorica és a dohány
  • 4 évig vethető ugyanarra a területre egyedül a vetőmagtermesztés céljából vetett hibridkukorica
  • Az itt fel nem sorolt növények esetén nincs vetésváltási korlátozás!

Fontos tudni, hogy a vetésváltási szabályok az adott földterületre vonatkoznak, nem a támogatás igénylőjére, tehát az előveteménnyel akkor is tisztában kell lennünk, ha frissen vásároltuk a földet!

Van viszont itt is „kiskapu”, ugyanis, ha másodvetést alkalmazunk és szabályosan lejelentjük az e-kérelemben, akkor eleget teszünk a vetésváltásnak. (Ha tehát Ön adott területen 2016-ban, -17-, ben és -18-ban is kukoricát termesztett és jövőre is azt szeretne, ezt úgy tudja megtenni, ha ugyanazon a tábláján a kukorica után másodvetést alkalmaz, amit szabályosan be is jelent; ekkor 2019-ben újra indul a kukoricára vonatkozó 3 év.)

A hatóság a KM előírásainak betartását pedig üzemi szinten ellenőrizheti helyszíni bejárással, illetve a gazdálkodási naplóáttekintésével, ami után, ha szabályszegést tapasztalnak, támogatás megvonásba kerülhet a földhasználónak.

                                             A cikk megjelent az Agrofórumon is.          

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .