Változtak a haszonbérleti szerződés szabályai

VÁLTOZNAK A HASZONBÉRLETI SZERZŐDÉS SZABÁLYAI: MÁR A SZERZŐDÉSBEN IS INDOKOLNI KELL A MAGASABB BÉRLETI DÍJAT!

Január 1-től változik a haszonbérleti szerződés szabályozása. Ha aránytalanul magas a bérleti díj, akkor a földhivatal köteles lesz a szerződés elutasítására. El lehet térni az adott településen kialakult bérleti díjtól, de csak objektív tulajdonságok alapján. Ezek:-a föld fekvése, -a föld minősége (aranykorona értéke), -öntözhetősége, – művelhetősége, – közútról való megközelíthetősége. Fontos, hogy már előre, a szerződés részeként meg kell indokolni, ha a helyben kialakult bérleti díj mértékétől el kívánnak térni a szerződést kötő felek.

Írta Facebook oldalán a MAGOSZ

Tehát a 2022. január 1-től életbe lépő szabályozás értelmében a földhivatal köteles lesz elutasítani az olyan föld-haszonbérleti szerződéseket, amelyekben aránytalanul magas bérleti díj került megállapításra. Előfordul ugyanis, hogy túlzottan magas bérleti díj megadásával kerülik meg a földtulajdonosok a helyben lakókat.

Viszont nem ez az egyetlen változás. Január elsejétől a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény több ponton is módosult.

Eddig egy-egy földtulajdont érintő adás-vételi szerződést a jegyzőhöz kellett bevinni, aki gondoskodott annak szabályok szerinti kifüggesztésről, a földhivatal pedig csak csak a kifüggesztést követően találkozott a szerződéssel. Sajnos azonban, ha hibát tartalmazott a szerződés, akkor semmissé nyilvánították a szerződést, és a több hónapos kifüggesztés ellenére kezdődhetett elölről az eljárás. 2022. január 1-től a szerződést egy előzetes földhivatali vizsgálat után lehet kifüggeszteni. Az előzetes vizsgálat lesz a garancia arra, hogy olyan jogi hiba (pl. a vevő 300 hektár feletti tulajdonnal rendelkezne, hiányzó nyilatkozatok), ami miatt az eljárás semmissé nyilvánítására kerülne sor, időben kiderüljön a felek számára. A törvényi szabályozás alapján a hatósági eljárási időtartama nem nő (azaz marad 80 nap). A haszonbérletek jóváhagyásánál is ugyanez lesz a logika, tehát ott is lesz előzetes vizsgálat.

Elővásárlási jognyilatkozat benyújtása esetén eddig minden egyes jogosultságot önálló dokumentummal kellett igazolni. Január 1-től azokat a jogosultságokat nem kell igazolni, amelyeket közhiteles nyilvántartásokban meg lehet találni. “A 2013-as földtörvényben a visszaélések elkerülése érdekében alakították úgy a szabályokat, hogy minden egyes jogosultságot külön dokumentummal, hiánypótlás lehetősége nélkül lehessen csak igazolni. Az egyszerűsítés azonban most időszerűvé vált” 

ezeket pedig az Agroinformon olvashatjuk.
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .