Új rozsdabetegségek fenyegetik a búzát

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmányai szerint a sárga- és vörösrozsda-betegségek új típusai jelentek meg tavaly a világ különböző pontjain.

A rozsdabetegségek a szél révén gyorsan és nagy távolságokra terjednek. Ha nem fedezik fel időben, a teljesen ép búzakalászból – akár pár héttel az aratás előtt – nem marad más, csak sárga levelek és fekete, elszáradt magok.

Szicília szigetén egy új szárrozsda típus (a TTTTF) több ezer hektárnyi durumbúzát fertőzött meg tavaly, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen rozsdabetegség-kitörése volt Európában.

Fotó: Dr Biagio Randazzo (forrás: http://wheatrust.org)

Úgy tűnik, hogy a kenyérbúza variánsokat is elérheti ez a típus. Európában, Közép-Ázsiában és Afrikában mindeközben a sárgarozsda újonnan azonosított típusa okozott gondot. Az első vizsgálatok alapján ez a típus különösen agresszív és jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint más társai.

Fotó: Cecilia Lerenius (forrás: http://wheatrust.org)

Az újak mellett a régiek is megmaradtak. A már jól ismert Warrior típusú sárgarozsda, amely Észak-Európában és Törökországban bukkant fel pár éve, tovább terjedt a széllel és így már az egész kontinensen és Nyugat-Ázsiában is jelen van. A FAO tanulmányai szerint a rozsdabetegség Magyarországon is jelen van. A szervezet úgy véli, a gombaölők segíthetnek a károk enyhítésében, de a korai felismerés és a jól időzített reakció szintén fontosak. Csakúgy, mint az integrált növényvédelmi megközelítés.

Forrás: NAK

Kérdése van?
Itt felteheti!




Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .