Első a lemosó permetezés

A tél végi lemosó permetezés célja

A károsítók, tehát a gombák, baktériumok, rovarok, atkák télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezek is várják a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat, a legedzettebb egyedek áttelelnek.

A tél végi, gombaölő szeres lemosó permetezés a fák és bokrok ágain, vesszein áttelelő gombákat, baktériumokat képesek elpusztítani, így pedig ’tiszta lappal’ indíthatjuk a növényvédelmet!

Mikorra időzítsük a kezelést?

A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Egyes esetekben (almalisztharmat) viszont a kórokozó gomba a rügyek pikkelylevelei között telel, így a permetezéssel egészen addig kell várnunk, amíg a rügyek kinyílnak, és a belsejükbe is bejuthat a permetlé.

Melyik szert válasszuk lemosó permetezéshez?

Ha kártevő állatok, például atkák, levéltetvek, pajzstetvek találhatók nagy számban a telelő növényállomány fás részein, akkor nagy olajtartalmú, Vegarep® EC készítményt javasoljuk. A kártevők légzését gátolja a vesszőkön képződő olajos filmréteg, így hatékonysága kiemelkedő. A környezetbarát Vegarep® nem ásványi olajat, hanem a lemosó szerek között egyedüliként növényi olajat tartalmaz. A Vegarep® minden gyümölcsfaj kezelésére használható nyugalmi állapotban, 3 %-os koncentrációban (10 liter vízhez 3 dl szer).

Piros gyümölcsfa-takácsatka tojásai tömegesen telelnek az almafa ágán

Ha gombás, vagy baktériumos betegséget szeretnénk elkerülni, akkor réz és kén tartalmú gombaölő lemosó permetező szert válasszunk (lásd: táblázat). Ezek a régi hatóanyagok ma is működnek, rezisztencia nélkül. A Vegesol® eReS gyári formulában kínálja egyszerre a rézhidroxid, és a kén kombinációját olyan növényi olajtartalom mellett, ami által a két gombaölő hatóanyag tapadása kiemelkedővé válik. A szabadalmaztatott olajos formula egyedi, lassan lebomló filmréteget képez a felületen, ezzel biztosítva a hatóanyagok hosszantartó biológiai hatékonyságát.

Mindkét lemosó készítmény szabadforgalmú és öko-termesztésben is engedélyezett permetező szer.

Vegesol® eReS felhasználásának helyes időzítése, és a hatékonyan megelőzhető betegségek gyümölcsfajonként:

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. A felhasználásuk során minden esetben az engedélyokiratnak és a címkén feltüntetett ajánlásnak megfelelően kell eljárni.

BVN Növényvédő Kft.

Kövesse a Gazdahelyet facebookon is!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .