Az 59/2008-as FVM rendelet írja elő a nitrátérzékeny területen gazdálkodás szabályait és a gazdálkodók kötelezettségeit. Erről részletesen írtam korábban EBBEN a cikkben.

Idén is eljött a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, valamint az állattartóknak a nitrát adatszolgáltatás időszaka. Ki kötelezett beadásra, milyen gazdálkodási szabályok vonatkoznak a nitrátérzékeny területen gazdálkodókra? Ezeket a linkekre kattintva olvashatja.

Fordítson gondot és időt a gazdálkodási nyilvántartás vezetésére hogy az naprakész és hiánytalan legyen (jogos kérdés, hogy a gazdálkodás mellett erre kinek van ideje!); küldje be időben a nitrát adatlapot – az adatszolgáltatási bírság 10 000-100 000 forint közötti összeg lehet (ez a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függ).

Számolja át többször a nitrogén hatóanyag mennyiségét, a pontatlanság/elszámolás súlyos összegekbe kerülhet: a nitrátszennyezési bírság 50 000-500 000 forintra rúghat.

Bizonyosodjon meg arról, hogy a legutolsó talajvizsgálati eredményünk 5 évnél nem régebbi – ha nem rendelkeznek ilyennel, végeztesse el időben, a vizsgálati jegyzőkönyvet pedig a következő talajvizsgálatig őrizze meg.

Ne felejtse el: nitrátérzékeny területen mielőtt bármilyen műtrágyát kijuttatna, rendelkeznie kell talajlaborral és az ennek eredményei alapján készített tápanyag-gazdálkodási tervvel!

A rendelet kimondja, hogy az évente mezőgazdasági területre szervestrágyával kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket; a kijuttatandó tápanyagok mennyiséget pedig talajvizsgálatokra alapozottan kell meghatározni a talaj tápanyag-ellátottságának, a termesztett növénynek a termőhely adottságaihoz igazított termésszintjéhez tartozó tápanyagigényének figyelembe vételével.

Ehhez a fenti rendelet mellékletei rengeteg információval és határértékekkel szolgálnak, azonban a termelő sokszor belezavarodik a tényleg bonyolult számításba, ilyenkor érdemes megfontolni, hogy szaktanácsadóra bízza a terv elkészítését.

A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez rendelkeznie kell 5 évnél nem régebbi talajlabor eredménnyel; elővetemények és következő tervezett vegetáció adataival (várt termésátlaggal).

Mivel mindig bajban vagyok az árazással, hiszen kistermelők ugyanúgy vannak az ügyfeleim között, mint nagyok; ugyanúgy vannak pár táblával rendelkezők, mint sokat művelők; ezért  2020 év végéig (a tavalyi áron!) a nitrátérzékeny területre vonatkozó tápanyag-gazdálkodási terveket a következő fix áron és rövid határidővel (maximum 72 óra) készítem el:

  • 1-100 hektárig = 25ezer forint
  • 100-300 hektárig = 50ezer forint
  • 300 hektár fölött= 100ezer forint

(Fenti árak áfamentesen értendők és a terv elkészítése előtt, a szükséges adatok átadásával egy időben átutalással fizetendők!)

Adatait és kérdéseit ide küldheti:

gazdahely2014@gmail.com

Keressen bizalommal más típusú (AKG-s) tervek készítésével kapcsolatban is!

Dr. Harcsa Marietta

növényorvos/mezőgazdasági szaktanácsadó

gazdahely2014@gmail.com; +3670-4294201

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .