Az 59/2008-as FVM rendelet írja elő a nitrátérzékeny területen gazdálkodás szabályait és a gazdálkodók kötelezettségeit. Erről részletesen írtam korábban EBBEN a cikkben.

A rendelet kimondja, hogy az évente mezőgazdasági területre szervestrágyával kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket; a kijuttatandó tápanyagok mennyiséget pedig talajvizsgálatokra alapozottan kell meghatározni a talaj tápanyag-ellátottságának, a termesztett növénynek a termőhely adottságaihoz igazított termésszintjéhez tartozó tápanyagigényének figyelembe vételével.

Ehhez a fenti rendelet mellékletei rengeteg információval és határértékekkel szolgálnak, azonban a termelő sokszor belezavarodik a tényleg bonyolult számításba, ilyenkor érdemes megfontolni, hogy szaktanácsadóra bízza a terv elkészítését.

A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez rendelkeznie kell 5 évnél nem régebbi talajlabor eredménnyel; elővetemények és következő tervezett vegetáció adataival (várt termésátlaggal).

Mivel mindig bajban vagyok az árazással, hiszen kistermelők ugyanúgy vannak az ügyfeleim között, mint nagyok; ugyanúgy vannak pár táblával rendelkezők, mint sokat művelők; ezért 2019 év végéig a nitrátérzékeny területre vonatkozó tápanyag-gazdálkodási terveket a következő fix áron és rövid határidővel (maximum 72 óra) készítem el:

  • 1-100 hektárig = 25ezer forint
  • 100-300 hektárig = 50ezer forint
  • 300 hektár fölött= 100ezer forint

(Fenti árak áfamentesen értendők és a terv elkészítése előtt, a szükséges adatok átadásával egy időben átutalással fizetendők!)

Adatait és kérdéseit ide küldheti:

gazdahely2014@gmail.com

Keressen bizalommal más típusú (AKG-s) tervek készítésével kapcsolatban is!

Dr. Harcsa Marietta

növényorvos/mezőgazdasági szaktanácsadó

gazdahely2014@gmail.com; +3670-4294201

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .