Tápanyag-gazdálkodási terv készítése: határidő közeleg!

A VPAKG és a VPÖKO támogatottak esetében a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésének határideje szeptember 30-ig – vagy a főnövény lekerülése után 30 nappal –a jövő évi kultúra vonatkozásában.

Nitrátérzékeny területen az első tápanyag kijuttatása előtt!

Nem csak a fióknak kell a tervet elkészíttetni!

Az érintett táblákon a tápanyag-gazdálkodási tervben meghatározott tápanyag-utánpótlást a gazdálkodási naplóban is dokumentálni kell. ÖKO pályázatban résztvevőknek nem kötelező a talajvizsgálat megléte, itt egyszerűsített mérlegszámítási módszerrel, a nitrátrendeletben (59/2008. FVM.) szereplő Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatban megfogalmazott határértékekre kell tekintettel lenni a terv elkészítése során.

A tervben meg kell határozni a kijuttatható hatóanyag hektáronkénti maximális mennyiségét, a kijuttatandó anyagok típusát (műtrágya, szervestárgya, egyéb termésnövelő anyag) és műtrágya esetén az N, P, K elemre, míg szervestrágya esetén az N elemre vonatkozó kijuttatható hatóanyag hektáronkénti maximális mennyiségét. Amennyiben az adott évben ugyanazon táblán egymást követően több növénykultúra kerül termesztésre, minden növénykultúra esetében külön tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni. A keverékek egy növénykultúraként veendők figyelembe.

Ezen túlmenően a tápanyag-gazdálkodási terveket (és gazdálkodási naplókat) nitrátérzékény területeken gazdálkodóknak öt évig, AKG és ÖKO programok esetén a támogatási időszak végét követő tizedik év végéig meg kell őrizni!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .