Egy ABC-s könyv, ami kötelező minden gazda könyvtárába!

Birkás Márta professzor asszony nem csak azért inspirál, mert nőként került bele a szakmába és jutott igen magasra, hanem azért is, mert emellett a legnagyobb dolgot tűzte ki célul: tudást ad át! A tudás pedig a legnagyobb érték az élet minden területén, így a mezőgazdasággal foglalkozók számára is. 

Tanárnő sokadik könyvét ünnepelhetjük, de azt hiszem bátran írhatom, hogy a Talajművelési ABC mind közül a legkiemelkedőbb. Ez a könyv ugyanis nem csak szakmai tudást ad, hanem memorandum és lexikon is egyben. A címéből arra asszociáltam, hogy sorban veszi a talajtan, földművelés fogalmait és azokat magyarázza. Ahhoz képest hatalmasat csalódtam, pozitív irányban, mert ez bizony nem egy unalmas tankönyv/jegyzet. Ez egy fantasztikus képes szószedet, ami úgy magyaráz, hogy közben tanít és közben emlékezik. Visszautal. Adatot mutat. Értékel. Példát hoz. Sorrendet állít fel. Összehasonlít. Múltat idéz….

Nem lehet és nem is kell sorban olvasni, ezt lapozgatni érdemes és igazán el lehet benne mélyülni órákra is akár. A szószedet szabályai alapján ABC rendben találunk benne olyan kifejezéseket, mint például: eketalp-tömörödés; hígtrágya; klímakár; morzsásodás; szántás, de mindezek között olyan neves szakemberek, kutatók, tanáraink életpályáját is megtaláljuk, mint például Antal József, Kerpely Kálmán, Nyiri László, stb. Ha ez még nem elég, a könyvet lapozva a gyakorlati szakemberek is igazán hasznos dolgokra bukkanhatnak, hiszen a professzor asszony becsempészte sorai közé a saját és hallgatói kísérleti eredményeit, melyeket táblázatos formában adatokkal, magyarázattal együtt találunk meg a könyvben.

Azt kell, hogy “mondjam” igazán hiánypótló művet kaptunk megint a Tanárnőtől, melynek minden gazdálkodó, talajművelő ember könyvespolcán ott van a helye!

Ehhez szeretnék most hozzájárulni annyival, hogy a könyv egy dedikált példányát facebook oldalam követői között kisorsolom!


A sorsolásban való részvétel szabályai:
  • Kedvelje oldalamat: https://www.facebook.com/gazdahely/
  • A könyvet népszerűsítő poszt alá írja meg, hogy hol gazdálkodik. Ezzel a kommenttel jelzi nekem részvételi szándékát a sorsolásban.
  • A könyvet a kommentelők között fogom kisorsolni 2018. március 5-én, este 22:00-kor!
  • A nyeremény könyvet postai úton juttatom el a nyertesnek.
  • A részvételnek nem feltétele a megosztás!
  • A játékot a Facebook nem szponzorálja, nem támogatja és nem hozható kapcsolatba vele.
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .