Talajlabor, tápanyag-gazdálkodási terv

Kinek kell, kinek kötelező, meddig és miért?

A VP AKG, illetve a VP ÖKO támogatások esetében a tápanyag-gazdálkodási-tervet szeptember 30-ig – amennyiben az adott növénykultúra betakarítására szeptember 30-át követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – kell elkészíteni, a talajvizsgálati eredmények, valamint ültetvények esetében a levélanalízis figyelembe vételével. A VP AKG kedvezményezetteknek tápanyag-gazdálkodási-tervet talajtani szakértő bevonásával kell elkészíteni/elkészíttetni. (A VP ÖKO pályázat nem követeli meg a talajvizsgálat meglétét, így egyszerűsített mérlegszámítási módszer alkalmazható.)

Az új, 2022. januárban induló AKG és ÖKO programok esetén az első évben a támogatást igénylőnek 2022. évre vonatkozóan a tápanyag-gazdálkodási tervet a 2022. évi egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig kell elkészítenie!

Nitrátérzékeny területen az első tápanyag kijuttatása előtt. (Azaz, ha a 2022-es kapás kultúra alá ősszel tesz ki a területre műtrágyát, már az előtt kell rendelkeznie tápanyag-gazdálkodási tervvel!)

Szaktanácsadói szolgáltatások árlistája letölthető ITT!

A tervek elkészítésekor a nitrátrendeletben szereplő Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatban megfogalmazott határértékeket be kell tartani. Fontos továbbá, hogy amennyiben az adott évben ugyanazon táblán egymást követően több növénykultúrát termesztenek, a növénykultúrák esetében külön-külön tápanyaggazdálkodási-tervet kell készíteni. A VP AKG esetében a kötelezettségvállalás ideje alatt folyamatosan rendelkeznie kell 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredménnyel, ezért a talajminta-vizsgálat folytonosságára is figyelni kell! Azt se felejtsék el, hogy az AKG területeken a nitrátrendelet előírásait is alkalmazni kell, így

->a laboreredmény megléte esetén

-> arra alapuló számítást követően 

-> juttatható csak ki műtrágya az adott területre!

A nitrátrendeletben megfogalmazottak betartása, a hatósági előírásokon túl, a kölcsönös megfeleltetés részét is képezi, tehát meg nem felelés esetén valamennyi érintett támogatási összeg csökkentését vonhatja maga után. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint még mindig a legnagyobb mértékű meg nem felelés oka a talajvizsgálat meglétének hiánya. (Forrás: NAK)

Ajánlatért keressen a megadott elérhetőségeken!

[contact-form-7 404 "Nem található"]
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .