Talaj, talajminta, talajszkennelés

Talajon élünk, talajon gazdálkodunk, talajból nő az éltető erő: az élelmiszer, amit elfogyasztunk nap, mint nap, mégis sokszor olyan mostohán bánunk talajainkkal.

 

Az elmúlt hetekben több cikket is szenteltem a honlapon a talajnak.

Írtam például a talajok laboratóriumi vizsgálatárólITT olvashatod a cikket, amelyből kiderül, hogy mi a különbség a szűkített, a bővített és a teljes körű vizsgálat között. Azt is tudtad, hogy nitrátérzékeny területen, ha műtrágyát jutatsz ki, akkor kötelező a talajvizsgálat 5 évente?

ITT írtam bővebben a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak. Honnan tudhatod, hogy nitrátérzékeny a területed? Mi fán terem ez a fogalom egyáltalán? Milyen kötelezettségeid vannak? Milyen szankciókra számíthatsz, ha ezeket nem teljesíted? Minden kiderül ebből az összefoglalóból.

Ha már talaj…Tudtad, hogy a manapság oly divatos kifejezéssel élve: a precíziós gazdálkodás alapja is a talajaid minél pontosabb ismerete? Talajszkennelésről hallottál már? Ha igen, akkor tudod, hogy a differenciált kijuttatás alapja a művelési zónák lehatárolása. Ennek egyik módja az azonos adottságú talajfoltok feltérképezése talajszkenner alkalmazásával. Ha nem, akkor IDE kattintva erről is megtudhatsz mindent.

Táblatörténet…Micsoda? Jól olvasod.. Nem iskolai táblára gondolok, így a szünidő alatt főleg nem. De a gazdálkodásra használt tábláidnak is van története.. Ugye? Hiszen mindenki a saját tábláját ismeri a legjobban. És hogy mi a jelentősége ennek? Precízió! Már megint ez a divatos szó…Igen, a táblatörténet ismerete a precíziós gazdálkodás alapja. Kattints IDE, ha nem hiszed! 😉

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .