Drótférgek tavaszi felmérése és veszélyességi küszöbértékük

A drótférgek (a pattanóbogarak lárvái) a termesztett növényeinkben okozott kártételük miatt nagy gazdasági jelentőségű, veszélyes kártevőnek számítanak. Szántóföldön elsősorban kukoricában és napraforgóban okozhatnak különösen nagy kárt. Vizsgálatok alapján a legjelentősebb pattanóbogár egyedszám a Tiszai-Alföld központi részén, valamint a dunántúli dombság területén fordul elő.

A lárvák gócszerűen helyezkednek el a talajban. A fertőzött foltok kialakulását több tényező befolyásolhatja, ilyen például a tábla gyomossága, a talaj vízkapacitása vagy a talaj ellenállása. Mindemellett a talaj felső rétegében a drótférgek egyedszáma szezonálisan is változik a hőmérséklet és a talajnedvesség hatására.

Előrejelzésükre gabonapelyhes csalogató módszert vagy hagyományos kézi gödörásásos felvételezést javasolnak. Vizsgálatok alapján a gabonapelyhes csalogató golyó elhanyagolható mértékben növelte a drótféreggel fertőzött táblák megtalálásának esélyét a hagyományos kézi gödörásás eredményeihez viszonyítva, tehát a hagyományos kézi gödörásás is nagy biztonsággal mutatja a fertőzöttség mértékét.

A drótférgek táblára vonatkozó előrejelzése rendkívül fontos, mivel a tájegységre, illetve az üzem egészére kiadott előrejelzések eltérnek a táblák valódi fertőzöttségi értékeitől (az üzemi előrejelzést az imágók rajzásának megfigyelésére alapozzák).

Megfigyelések alapján a legfertőzöttebb foltokban 24 és 28 egyed/m2 egyedszámnál a kukoricának és a napraforgónak több mint 90 %-a károsodott, tehát ezeken a helyeken a növények szinte teljes mértékben kipusztultak. A vetés előtti drótféreg egyedszám, illetve a kártételük mértékének kapcsolatát vizsgálva megállapítható, hogy azonos egyedszám mellett a napraforgót jobban károsítják a lárvák, mint a kukoricát. Az irodalmi adatok szerint a szántóföldi növényeknél a veszélyességi küszöbérték 3-5 drótféreg négyzetméterenként, amely esetén már talajfertőtlenítéssel szükséges védekezni, mivel ennél az egyedszámnál a 10-20 %-ot is elérheti a károsított növények aránya védekezés nélkül.

Ha a vetés előtt kézi gödörásással a talált drótférgek egyedszáma legalább a mintagödrök 50 %-ban eléri a négyzetméterenkénti 4 egyedet, akkor a védekezés elhagyása esetén számottevő kártételre lehet számítani. Amennyiben ez az egyedszám megközelíti a 30 egyed/m2 értéket, akkor a növényállomány teljes kipusztulása várható.

 

-SHM-


A cikk forrása: Olasz Lajos és Bán Gergely (SynTech Research Kft.) DRÓTFÉRGEK TAVASZI RÖVIDTÁVÚ ELŐREJELZÉSE ÉS KÁRTÉTELÜK MÉRTÉKÉNEK VIZSGÁLATA KUKORICA ÉS NAPRAFORGÓ KULTÚRÁKBAN című cikke (http://www.magyarnovenyvedelmitarsasag.hu/Integralt/XXXIII_Integralt_forum.pdf)

 
Ossza meg Gazdatársaival is!

4 hozzászólás

 1. Szeretném megkérdezni,hogy fertőtleníteni,hogy kell a földet? Elnézést ha kérdésem butaságnak hangzik,de 4 hónapja vettünk telket és még annyit szeretnék kérdezni,hogy a zöldségekre is vonatkozik?
  Tisztelettel: Nagy Józsefné

  1. Kedves Józsefné!

   Házi kertek talajfertőtlenítésének több módszere is van.

   Elsőnek vegyük talán a kémiai módszereket. Talán a legszélesebb körben alkalmazott készítmény a Force talajfertőtlenítő, melyet a növénykultúrák telepítése előtt érdemes kijuttatni és talajba forgatni. Ezen készítményen kívül még többféle is kapható a piacon, de talán ez a termék amiből a legtöbbet értékesítenek.

   Ezen kívül vannak biológiai lehetőségek is.

   Először vegyünk egy biológiai készítményt a Bora WP ami egy Buveria brassiana nevű rovarpatogén gombát tartalmaz, ezen készítmény igen agresszívan felkutatja a talajban élő kártevőket és pusztítja el őket. Alkalmazása igen egyszerű vízben kell feloldani és kijuttatni a területre majd nagyobb mennyiségű öntözéssel a talaj alsóbb rétegibe juttatni.

   Ezen kívül még be lehet szerezni parazita fonálférgeket is, nevezetesen a Nematop névre hallgató készítményt amit szintén vízben kell feloldani és az előző készítménnyel teljesen megegyező módon kijuttatni.

   A harmadik esetleges biológiai (és szép) módszer lehet a területen mézontó fű telepítése ami egy nagyon szép virág. Miután megtörtént a virágzás utána a talajba kell forgatni a növények összes zöldtömegét. A növény a talajban anaerob körülmények között bomlásnak indul és hidrogéncianid képződik. Ez a gáz a talajt “átközölve” elpusztítja a kártevők jelentős részét.

   Ezekből a megoldásokból én bármelyiket tudom Önnek ajánlani.

   Üdvözlettel: Morva Tamás növényorvos

 2. Drótférgek ellen a föld fertőtlenítése: Mit jelent?

 3. Tisztelt Morva Tamás növényorvos Dr!
  Tájékoztatását nagyon szépen köszönöm.
  Szeretném még megkérdezni,hogy ezt a mézontó füvet,lehet kapni Gazda boltban?
  Ha beszóróm a fűmagot,idén lehet azért ültetni,ha a beásást elvégeztük?
  Gondolom azért a Nematoppal gyorsabb eredményt érünk el.
  Válaszát előre is köszönöm,
  Tisztelettel: Nagy Józsefné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .