A szamóca őszi telepítése

Kaptam facebookon egy általános kérdést a szamóca termesztésével kapcsolatban:

„Én földieper felől érdeklődnék. Pontosan a termesztése érdekelne, tudom többféle lehetőség van. Az évelő vagy a folyton termő érdekelne. Próbálkoztam magvetésével többféleképp, de nem kelt ki, pedig gazdaboltban vettem. S palántát is néztem. Melyik időszak megfelelő az ültetésre vagy palántázásra? S magról lehet e? Válaszát tájékoztatását, előre is köszönöm.” (F. Ferenc)

Most már a tavaszi szezon lefutott, így aktuálisan a szamóca őszi telepítését foglaltam össze válaszomban:

A szamóca őszi telepítése előtt a területet érdemes gyommentessé tenni, a talajt 15-20cm mélységig fellazítani. Ebbe a magágyba alaptrágyaként célszerű bedolgozni pelletált tyúk vagy szarvasmarha trágyát. Ennek dózisa 20-25dkg/m2, e mellé javaslok kálium túlsúlyos műtrágyát is a talajba juttatni (NPK arány: 6-12-24). Fontos, hogy klórmentes legyen ugyanis a szamóca nagyon érzékeny erre.

Ültetés előtt be kell áztatni a talajt és csak ezután lehet a palántákat kihelyezni. Az ültetést augusztus hónapban célszerű elvégezni, így a növények kellő fejlettséget érnek el az ősz folyamán és megfelelő kondícióban várják majd a telet.

Öntözésre fontos odafigyelni a gyökeresedési időszak kezdetén, ne hagyjuk kiszáradni a növényeinket! Viszont kerüljük a túlöntözést, mert az így betömörödött, levegőtlen talajban fertőzhetnek a gyökérbetegséget okozó gombák, amik akár a növények pusztulását is okozhatják.

Érdemes a kora őszi időszakig lombtrágyázást végezni. Kezdetben foszforos indítással, majd kiegyensúlyozottal folytatva a végén pedig kálium túlsúllyal befejezve. Ez 3-4 kezelést jelent, de a növényeink nagyon meghálálják ezt a fajta gondoskodást.

Ültetéshez frigó vagy tápkockás palántát ajánlok fajta tekintetében: Joly, Asia, Clary fajtákat könnyen be lehet szerezni.

Abban az esetben, ha tápoldatozni is tudja a növényeket, komplex műtrágyákat. Itt is fontos, hogy a kezdetben foszforral (13-40-13) majd a vegetáció megindulása után kiegyenlítettel (20-20-20), a végén káli túlsúllyal (15-5-30) végezze a tápanyag utánpótlást.

 

 

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .