“Családi gazdálkodóként 2016. óta foglalkozom gyógy- és fűszernövény-termesztéssel, célom hogy minőségi, magyar, megbízható élelmiszert állítsak elő.”

Jelenleg 6,5 ha-on gazdálkodunk, 17-féle növényt termesztünk, ugyanakkor rugalmasan tudunk alkalmazkodni egyedi igényekhez, szezonális termékek előállításával, melyek nemcsak fűszerek lehetnek, hiszen a termőterületünk és a lelkesedésünk adott a feladathoz.

Minőségi, mert a növényeket kézzel szedjük, hagyományosan, padláson történik a szárítás. A feldolgozás és a csomagolás során ügyelünk arra, hogy a termék minden szennyeződéstől és idegenanyagtól mentes legyen. Termékeinket frissen és szárítva is értékesítjük. Az egyenletesen magas minőséget a lelkiismeretes munkánk és kialakított technológiáink együttesen adják. Az eddig szerzett tapasztalataink alapján a megrendelt friss fűszert áprilistól szeptember végéig másnapra tudjuk országosan szállítani, szárított fűszereinket pedig egész évben folyamatosan. Lehetőség van továbbá egyedi fűszerkeverékek előállítására is, a morzsolás, illetve őrlés finomságának beállításával.

Megbízható, mert nemcsak az előírásoknak szeretnénk megfelelni, hanem elsősorban a saját igényeinknek, ezért hajlandóak vagyunk nagyobb áldozatot hozni.

Vegyszermentes, ami egyaránt jelenti, hogy kizárólag saját istállótrágyát használunk a műtrágya helyett, valamint, hogy az ökológiai termesztésben megengedett vegyszereket sem használjuk, kizárólag növényi főzeteket, illetve biológiailag 100 %-ban lebomló szereket.

Azt látjuk, hogy környezetünkben egyre nagyobb az igény a megbízható helyről származó élelmiszerekre, mégis nehezen tudunk érvényesülni a nagyobb felvevőpiacokon, mint például éttermek, vagy nagykonyhák. Holott a legtöbb ellenőrizetlen áruval éppen a nagykereskedelemben találkozunk.

Termékeink között a hagyományos, nagymamámtól örökölt paprikakrém mellett egyedi fejlesztésű fűszerkeverékeink is megtalálhatóak. A generációk óta őrzött tudást modern eszközökkel és technológiával visszük tovább.

2 éve sikeresen működnek általános iskolai programjaink, interaktív alternatív környezetismeret óra, illetve projektnapok keretében. Az iskolások ellátogatnak hozzánk, teakóstolóval, beszélgetéssel, birtokbejárással töltik a napjukat. A legnagyobb sikerünk, amikor az addig nem szeretett fűszereket élvezettel rágcsálják, ízlelik.

2019-re több nagyobb fejlesztést is célul tűztünk ki: egy feldolgozóüzemet szeretnénk építeni, amelynek tervei és engedélyei már az asztalunkon vannak, valamint a gépesítésünket is modernizálnunk kell.

A fűszertermesztés mellett azok gyógyhatásával is foglalkozunk, a legtöbb növényünk gyógynövény is egyben. Felvettük a kapcsolatot több egyetemmel, hogy akár kutatásokban, akár a hallgatók szakmai képzésében tudjunk együttműködni.

Sokféle területen indultunk el, szeretnénk több lábon állni, de mindenképpen megtartani és fejleszteni a birtokot.

Facebook oldalon hasznos és érdekes írásaink vannak a birtokról, termékeinkről, valamint létrehoztam egy közösségi oldalt, amelynek célja a gasztronómia, gyógynövények és minden, ezzel kapcsolatos téma feldolgozása, megismertetése.

www.facebook.com/sudarbirtok

https://plus.google.com/u/0/communities/111946097982912890237

 

Sudárné Boros Erzsébet

Ha Ön is szívesen bemutatná gazdaságát ITT írhat nekem!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .