Önműködő robotok fognak földet művelni

A földeket a jövőben aprócska önműködő robotok művelhetik, miközben az emberekre csak a felügyelet marad, valamint a keletkező óriási adathalmazok kezelése és kiértékelése.

Futurisztikus projekten dolgozik a német Fendt mezőgépgyártó vállalat európai uniós támogatással. A MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) névre hallgató program elsődleges célja olyan autonóm eszközök kifejlesztése, amelyek önállóan képesek bevetni egy földterületet, illetve egyéb munkaműveleteket elvégezni rajtuk. A Fendt szerint a mozgó mezőgazdasági robotrajok jelenthetik az agrárium jövőjét.

Az elektromos működtetésű, kisméretű, alacsony energiafogyasztású, környezet- és talajkímélő robotokat felhő alapú rendszerek révén lehet majd kontrollálni. Elég lesz egy applikáció ahhoz, hogy láthassuk hol tartanak, mivel foglalatoskodnak éppen a földünkön. A rendszert egyelőre a vetés elvégzéséhez dolgozták ki, de később a többi munkaműveletet is sorra veszik majd.

A minirobotok egy speciális szállítóeszköz, afféle „anyahajó” segítségével jutnak ki a táblákra, majd önállóan munkához látnak. Az új eljárás nemcsak fenntarthatóvá teszi a mezőgazdaságot, de a termésmennyiséget is növeli. A projekt természetesen még fejlesztés alatt áll, így korai lenne a kereskedelmi forgalomba helyezéséről beszélni.

Forrás: Agrárszektor
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .