Szükséges az egyszerű technika is – Interjú Renner Tamással

Renner Tamás az, akinek köszönhetően újra használhatjuk a ‘MAGYAR’ jelzőt a traktor főnév előtt és mi büszkén használjuk is! Aki még nem tudná ugyanis, Renner Tamás azon dolgozik, hogy a magyarországi OEM típusú traktor előállítást újraindítsa. Most pedig az a megtiszteltetés ért, hogy készséggel válaszolt pár kérdésemre.

Fotó forrása: Renner Traktor facebook oldala
Fotó forrása: Renner Traktor facebook oldala

Milyen volt gyerekként? Már a legóból is traktort épített?

Gyermekként is nagy vonzalmam volt a gépek iránt, azok között nőttem fel. Főleg az erőgépek és a szerszámgépek érdekeltek, ez azért fontos, mert az erőgép építési álmomat, amelyet gyermekként álmodtam, szerszámgépeken lehet elkészíteni. Ilyen értelemben ez egy jó szimbiózis.

Ki motiválta? Ki támogatta a projektben leginkább?

Az ötlet nagybátyám támogatásával vált valósággá, szakmailag és fizikailag is sokat tett az ügy érdekében, valamint a megvalósítás során fellépő nehézségeken is Ő segített át.

Miért pont traktor? Miért nem kombájn… vagy autó…?

Mint mondtam, a traktorok vonzottak a legjobban, illetve nagy hatást tettek rám a magyar gyártmányú műszaki termékek, és nehezen tudtam elfogadni, hogy ennek a korszaknak (mármint a magyar gyártású gépeknek) vége legyen. Láttam rá reális esélyt, hogy a traktort meg tudjuk valósítani, így hát belevágtunk.

A mai korban, amikor a precíziós gazdálkodás egyre inkább terjed és minden „okos”, Ön készített egy traktort, ami teljesen elektronika-mentes. Mi erre a magyarázata? Ön szerint ez a jövő, vagy ezt csak kifejezetten a magyar gazdák kezébe szánja?

Határozottan úgy gondolom, hogy a jövő a mai trendek szerint készített okos gépeké, azonban abban is biztos vagyok, hogy szükséges emellett az egyszerű technika is. Nem feltétlen a magyar gazdák igénylik az ilyen gépeket (de azok is), hanem a kommunális üzemek, lovardák, és egyéb olyan felhasználók, akik alapvetően csak alkalmanként használják az eszközt a profiljuk kiegészítőjeként, nem nagy szaktudással rendelkeznek a gépek körében és csak időszakosan használják.

Ha már a magyar gazdáknál tartunk…Mivel győzné meg őket, hogy MTZ helyett Rennert vegyenek?

Egyelőre nem alternatívája a renner az MTZ-nek. Ez egy kisebb kategória, bár készül a 90 Le-s kivitel is, ami benzin-gáz (LPG) üzemű lesz, ez nagyon érdekes lehet. Erről később…

Szóval az üzemi próbák szépen haladnak, az eredmények biztatóak, remélem elégedettek leszünk egy év múlva is.

Hova tovább? Mi a célja a projekttel és utána? Lesz valaha lehetősége a magyar gazdának, hogy Renner márkából álljon a teljes gépparkja?

A fejlesztés nagyon hosszú folyamat, sok energiát és pénzt követel. Jelenleg a rövidtávú célunk az, hogy egy széles körben érdeklődést kiváltó, jó erőgépet tudjunk szerkeszteni, és fel tudjunk készülni a sorozatgyártásra. Nem hiszem, hogy a 90 Le-s kategóriánál nagyobbat készítünk, inkább a kisebb gépekre helyezzük a hangsúlyt.

Bízunk benne, hogy sikerül tervét megvalósítani és a további eredményekről is beszámolhatunk!

Ha többet szeretnének megtudni a projektről és a Renner traktorról, látogassanak el a Renner Traktor facebook oldalára!

 

-SHM-

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .