Önkéntesen igénybe vehető a permetezőgépek felülvizsgálata

Európai Uniós jogszabály szerint a tagállamokban a permetező gépeknek legkésőbb 2016. november 26. napjáig műszaki felülvizsgálaton kell átesniük. E dátumot követően az EU területén csak sikeres műszaki felülvizsgálaton átesett permetező gépeket lehet növényvédelmi tevékenységre használni.

A magyar jogi szabályozás 2016.10.28-ig egyértelműen rendelkezett a műszaki felülvizsgálat minden részletéről. Ekkor azonban a növényvédelmi tevékenységet szabályozó 43/2010. FVM rendelet módosításra került, és jelenleg hatályos formájában csak arról rendelkezik, hogy a növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken – a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével – háromévente időszaki felülvizsgálatot kell végezni. Nem rendelkezik azonban a felülvizsgálat szempontjairól, megvalósításának részleteiről.

Az élelmiszer-biztonság korunk egyik kiemelt fontosságú kihívása, amelyben, az egészséges növényi termékek előállításának kulcsszerepe van. A növényvédő szerek szakszerű és megfelelő műszaki állapotú permetező géppel történő kijuttatása meghatározó a növényvédő szer hatóanyag-maradék mentes, tehát fogyaszthatóság szempontjából biztonságos növényi termékek előállításában. Jól beállított növényvédő gépekkel jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés, a természetkárosítások, gyom- és egyéb károsító rezisztencia kialakulások esélye, csökkenthető a felhasznált növényvédő szer mennyisége. A nem vizsgált, illetve nem az európai szabványokban leírtak alapján vizsgált növényvédő gépekkel előállított termékek a jövőben komoly piaci hátrányokat is szenvedhetnek, hiszen a piaci szereplők egyre határozottabban megkövetelik az oda kerülő növényi termékek biztonságos előállításának nyomon követhető igazolását, melynek része a permetező gép EU-s szabványoknak megfelelő műszaki felülvizsgálatát igazoló hivatalos tanúsítvány is.


A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a 84/2015. (XII.17.) FM rendelettel módosított 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet szerint jogszabályi lehetőségével élve és jogszabályi kötelezettségének eleget téve a rendeletben meghatározott akkori szempontok, szerint kidolgozta és határidőre létrehozta a felülvizsgálatot végző műszaki állomás hálózatot. A teljes országos lefedettséget biztosító eredeti tervek szerint 24 mobil állomásból álló rendszer 12 állomása 2016 novemberétől működik. A további állomások működésbe állítása az időközben bekövetkezett jogszabályi változás miatt felfüggesztésre került. A felülvizsgálatot a kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomása végzi, amit a kamara tulajdonában lévő MANOK-Növényorvos Kft. üzemeltet. Műszaki felülvizsgálatot december 31-ig 6233 termelő rendelte meg, 548 db növényvédő gép műszaki vizsgáztatása hivatalosan megtörtént.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara úgy döntött, hogy noha jogilag nem kötelező az általa biztosított műszeres permetező gép felülvizsgálatot igénybe venni, a meglévő mobil állomásaival a tevékenységet folytatja, és önkéntesen igénybe vehető szolgáltatásként a gazdálkodóknak ajánlja. Miért tartja ezt fontosnak a kamara? Mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok gazdálkodó továbbra is igényli a felülvizsgálat e módját.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara permetező gép felülvizsgálata jelenleg önkéntesen igénybe vehető térítéses szolgáltatás.

A felülvizsgálatot előzetes egyeztetés után, előre egyeztetett helyszínen és időpontban mobil felülvizsgáló állomások végzik, amelyek kimennek a gazdákhoz.

Forrás: MNMNK

Kövesse a Gazdahelyet facebookon is!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .