Permetezhető a másodvetés! Vis maior a megoldás a problémára

Figyelem!
Utóbbi időben többen több megyéből is jelezték, hogy az ökológiai másodvetéseken rendkívüli mértékben felszaporodtak a kártevők (pl. repcedarázs!).
Ezeken a területeken pedig tudjuk, hogy TILOS a vegyszeres növényvédelem.
Viszont az Agrárminisztérium sajtóközleményben hívta fel a figyelmet, hogy
 
“A hazai zöldítési szabályokat leíró FM rendelet megteremti a lehetőségét annak, hogy a meghatározott valamely esemény bekövetkezésekor a növényvédőszer-használati tilalom vagy fenntartási kötelezettség alól mentesüljenek a mezőgazdasági termelők. Ilyen esetben, ha a mezőgazdasági termelő vis maior körülmény miatt nem képes eleget tenni jogszabályban előírt kötelezettségeinek, a támogatásra való jogosultsága az érintett területek tekintetében megmarad. A követelmények nem teljesítése miatt sem büntetéssel, sem szankcióval nem sújtható és úgy kell tekinteni, hogy a bejelentett ökológiai jelentőségű területre előírt kötelezettsége teljesült.
 
A károsítók vis maior esetként értékelhető felszaporodásakor a hatósági bejelentést az illetékes növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani, akik határozatban rendelik el a kötelező növényvédelmi beavatkozást.”
 
——————–
Tehát:
VIS MAIOR bejelentést kell tenni az illetékes Növény- és Talajvédelmi hatósághoz, akik elrendelhetik a növényvédelmi kezelést, vagy az azonnali megsemmisítést, viszont ha így tesz, NEM BUKJA EL A TÁMOGATÁSÁT! 
 
—————–
Fontos hír!
Forrás: Agrárminisztérium
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .