Ne felejtse el tájékoztatni a szomszédokat permetezés előtt!

Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat.

A 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet tavalyi módosításával a jogszabály kötelezi a gazdálkodókat arra, hogy előzetesen tájékoztassák a szomszédos ingatlanon tartózkodókat, ha nem kézi erővel hajtott permetező géppel végeznek növényvédelmi kezelést. Fontos tehát, hogy az előírás a házi kert tulajdonosokra is vonatkozik, amennyiben motoros háti permetezőt használnak!

A tájékoztatás szóban vagy írásban is történhet, erről a gazdálkodó/permetező dönt. Azonban a hatósági ellenőrzések során a tájékoztatás meglétét is ellenőrizhetik a hatóság szakemberei, így célszerűbb az írásbeli tájékoztatást választani. Az a termelő ugyanis, aki nem tudja bizonyítani, hogy előre tájékoztatta szomszédját a permetezésről, figyelmeztetésben, többszöri elmaradást követően pénzbírságban is részesülhet.

Forrás: NÉBIH
Ossza meg Gazdatársaival is!