Internetre csatlakoztatott tehenek posztolhatnak a fészre

Nem is olyan régen, még fejkendős, otthonkás asszonyok ültek le megfejni a tehenet, amit hazahajtottak a közlegelőről estefelé. Most meg ott tartunk, hogy a lépésszámlálóval felszerelt marhára rá sem kell nézni a gazdának, hiszen az adatokat monitorról leolvasva is tudja: ivarzik tehene.

Egy szingapúri bázisú piackutató cég felmérésében a jövő okosfarmját és a vele együtt járó ‘internet of cows’ fogalmát emlegeti. Az Arcluster netre csatlakoztatott szarvasmarháinak jelentőségéről szóló kutatása mindent újraír, ami eddig a haszonállatok tartásának gyakorlatát jelentette. A kutatás előrejelzése szerint 2016. és 2021. között mintegy megtízszereződik az okosított farmok részesedése az állattartás piacán.

„A gépek közötti kommunikáció, az egyre kifinomultabb automatizált technológia elterjedése, és a netre csatlakoztatható eszközök folyamatosan növekvő száma az elkövetkező évtizedben alaposan megváltoztatja a mezőgazdasági piacot is” – nyilatkozta a kutatás vezetője. A mára egyre több országban elterjedt automatizált fejő- és etető rendszerek mellett hamarosan számíthatunk egyéb digitális technológiák elterjedésére, úgy mint az állatok komfortérzetét, az egészségügyi állapotát, a legeltetési és a párzási igényét vizsgáló berendezésekre. A fentebb említett kutatás szerint a jövőben egyre több befektető, készülék- és szoftvergyártó cég száll be az okosfarm bizniszbe.

A Microsoft például HealthyCow24 néven jelenleg is gazdaságokban teszteli azt a rendszerét, amelyet az Azure felhőalapú szolgáltatásra és egy érzékelő szenzorokkal, mikrofonnal ellátott okosnyakörvre épített. Erről egy applikációval információt kaphatunk az állatok valósidejű egészségi állapotáról, riaszt, ha elkóborolnak, vagy ha hosszabb ideig nem kérődznek.

Nem csoda, hogy a kutatásról megjelent cikkek alatti kommentekben már a tehenekre kötött lépésszámláló által mért adatok Facebook-posztolását vizionálják maguk előtt.

Forrás: Kreatív Online
Vajon az okosfarmoké a jövő? Egy gép fogja megmondani, milyen egészségi állapotban van az állatunk? De hol marad a “GAZDA” a rendszerből?
Írja meg véleményét a cikk alatt!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .