Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (VP4-11.1.-11.2.-18)

Fontosabb részletek:

– kb. 900 kérelmet támogatnak (12 milliárd Ft)

– minimális táblaméret 0,25 ha

– minimális terület 1 ha

– teljes időszak alatt akkreditációval rendelkező ökológiai tanúsító szervezettel kötött érvényes szerződés kell

– a terület NEM vonható be az AKG-ba

– a terület szerepeljen ökológiai tanúsító szervezet nyilvántartásában a teljes időszakban

– ökológiai gazdálkodási képzésen kell részt venni

támogatási kérelmek benyújtása: 2018. december 1-21.

– kötelezettségvállalással érintett területet legalább 3 m pontossággal beazonosító EOV koordinátákat vagy shape filet kell benyújtani

– csatolandó dokumentumok: szaktanácsadóval kötött szerződés; végzettség (vagy alkalmazott végzettsége); családi gazdaság nyilvántartásba vételéről szóló határozat; cég esetén cégkivonat.

– támogatási összeg hektáronként euróban évente:

ÁTTÉRÉS esetén: szántóföld (242), zöldség (516), almafélék (1040), szőlő (873), egyéb gyümölcs (734), gyep/legelő (147)

FENNTARTÁS esetén: szántóföld (172), zöldség (366), almafélék (802), szőlő (674), egyéb gyümölcs (568), gyep/legelő (147)

További értékelési szempontok:

– a Natura 2000 terület, a nitrátérzékeny terület, a kedvezőtlen adottságú terület (KAT), és az MTÉT és a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése (VTT) területi szempontok szerinti többletpont az alapján adható, hogy az adminisztratív ellenőrzés eredménye alapján a földhasználati kategóriákba bevitt földterület mekkora része esik a hivatkozott területi szempont szerinti kategóriába. Egy adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület mérete akkor számolható el a fenti fedvénnyel való érintettség tekintetében, ha területének több mint 50%-a az adott fedvényen helyezkedik el.

– legalább öt éves földhasználati jogosultság igazolásáért járó többletpont kizárólag akkor adható, amennyiben a támogatást igénylő a kötelezettségvállalási időszak teljes időtartalmára vonatkozóan a benyújtási időszak utolsó napján a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználó vagy az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonos.

– gyepgazdálkodás esetén: vállalja legalább 0,3 ÁE/ha/év saját tulajdonú, legkésőbb az átállás megkezdésétől a kötelezettségvállalási időszak végéig ökológiai minősítéssel rendelkező legeltethető állat (szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, ló, szamár) tartását a kötelezettségvállalási időszak teljes időtartama alatt.

Bővebb infóért

  Írjon nekem itt:

  Ha szeretne feliratkozni a Gazdahely hírlevélre, ezt pipálja ki!

  Ossza meg Gazdatársaival is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .