A növényvédő szerek raktározásának szabályai

Nagyobb gazdaságokban, nagykereskedő cégek esetében felmerülő kérdés, hogy hogyan kell a növényvédő szereket szabályosan tárolni.

Nézzük részletesen, mit ír elő erről a 43/2010. -es FVM rendelet. Témakörök szerint pontokba szedtem, a könnyebb átláthatóság kedvéért.

Hol tárolhatunk növényvédő szert?

– Növényvédő szert emberek és állatok tartózkodására, valamint élelmiszer és takarmány tárolására szolgáló helyiségtől elkülönített raktárban, vagy illetéktelen személyek által hozzá nem férhető helyen és módon elhelyezett szekrényben szabad tárolni.

– Olyan helyen, ahol a talajvíz az év egyetlen szakaszában sem emelkedik a tároló szint fölé (azaz: mélyfekvésű, időszakos vízborítású helyeken tilos!)

– Ahol biztosított, hogy a tárolt anyag sem közvetlenül, sem közvetve nem jut a felszíni vagy felszín alatti vizekbe (A raktározás során be kell tartani a felszíni és felszín alatti vizek és a földtani közeg védelmére vonatkozó külön jogszabályban előírt környezetvédelmi követelményeket.)

 

Milyen feltételeknek kell, hogy megfeleljen a raktár?

Szilárd aljzatburkolatúnak kell lennie!

Tűz- és robbanásveszélyt kizáró.

– Szennyeződés esetén a környezet maradéktalan tisztítása biztosítható legyen.

– A raktárnak a szabadból kell nyílnia, átjárás nélkül megközelíthetőnek kell lennie!

Nem lehet közös fala – a raktári tevékenységhez kapcsolódó helyiségek kivételével – állandó vagy ideiglenes emberi vagy állati tartózkodásra szolgáló építménnyel, illetve olyan helyiséggel, ahol élelmiszerrel, gyógyszerrel, illetve takarmánnyal kapcsolatos tevékenységet folytatnak!

– A raktárnak a túlzott felmelegedéstől vagy lehűléstől védettnek kell lennie.

– A raktár nyílászáróinak meg kell felelniük az általános biztonsági követelményeknek.

– Gondoskodni kell arról, hogy a csapadékvíz a helyiségbe ne juthasson be, gondoskodni kell a zárt raktár folyamatos szellőztetéséről.

– A raktár padlózatának, falainak, berendezési tárgyainak lemoshatónak, tisztíthatónak kell lenniük,

 

 A raktár megközelítésének, nyitásának, megjelölésének feltételei:

A raktár bejáratát tömör, szükség esetén fémráccsal megerősített, biztonsági záras, magasított küszöbű ajtóval kell ellátni! A kulcsát kizárólag a raktáros, illetve megbízott helyettese kezelheti. A raktár ajtajára, jól látható helyen és módon a „Méregraktár” vagy „Növényvédő szer raktár” és az „Idegeneknek belépni tilos!” feliratot kell elhelyezni.

A raktárba belépni, növényvédő szert a raktárba be-, illetve onnan kivinni, ott bármilyen tevékenységet folytatni kizárólag a raktáros jelenlétében és hozzájárulásával, a szükséges egyéni védőeszközök használatával szabad. A raktárt el kell látni a növényvédő szerek szállításához, rakodásához, méréséhez, valamint a takarításhoz szükséges, feltűnő módon megjelölt, más célra nem használható munkaeszközökkel.

 

Mi tárolható a növényvédő szer raktárban?

Sértetlen csomagolású növényvédő szerek, termésnövelő anyagok

– Elkülönítetten kezelt kiürült, kívül és belül szabályszerűen megtisztított növényvédő szer csomagolóeszközök

– Ártalmatlanításra váró hulladékok és sérült csomagolású vagy kiselejtezett növényvédő szer készletek (szintén elkülönítetten)

– A növényvédő szerek szállításához, rakodásához, méréséhez és a növényvédő szer raktár takarításához szükséges munkaeszközök

– Egyéb vegyi anyagok csak a népegészségügyi hatáskörben eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatal és területi környezetvédelmi hatóság által megadott feltételekkel tárolható.

 

Nyilvántartási kötelezettséggel is jár a növényvédő szerek raktározása. A növényvédő szer raktárkészletek számlabizonylatait 5 évig meg kell őrizni. Ezzel igazolja a raktár tulajdonos a bemenő készletet. Ehhez vezetnie kell a kivételről is nyilvántartást, mely lehet folyamatosan vezetett készletnyilvántartó lap, vagy a permetezési napló, vagy a külön jogszabály szerint a támogatási időszak alatt kötelezően vezetendő Gazdálkodási Napló vonatkozó nyilvántartása is.

 

A cikk megjelent az AGROFÓRUM-on is!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .