Növényvédelmi tanfolyam- kiskert tulajdonosoknak

Sok megkeresésből és saját tapasztalatból is azt érzem, hogy nagyon elveszettek a házikert tulajdonosok a növényvédelmi témában. Sokan egyáltalán nem értenek a növényvédelemhez, nem is baj ez, hiszen 2-3 éves felsőfokú képzések is kevesek ahhoz, hogy minden csínját-bínját megismerjük ennek a tématerületnek. Azonban pár alapfogalomnak, pár diagnosztikai felhívásnak, megkülönböztető jegynek a feltárásával hirtelen „kinyílik a világ”. Ezeknek az alapoknak az elsajátítása után máshogy fogja látni a kertjét. Máshogy fogja érzékelni és értékelni azt a kis ökoszisztémát, életteret, amiből élelmiszert: gyümölcsöt, zöldséget szeretne kinyerni, eltenni télire, vagy csak úgy gyönyörködni benne.

A média hatására félni kezdtek a „vegyszerek” használatától, ám ha ezeket megtanulják OKSZERŰEN és SZÜKSÉG szerint alkalmazni, akkor nyugodtabban szedi ki majd a zöldséget a vasárnapi húsleveshez a saját kertjéből, mint a közértből. A cél az, hogy öröme leljen a kertészkedésben és ne legyen több bosszúja abból, hogy hiába csinálja, ha a „bogarak lezabálják”.

Nem mondom, hogy a növényvédelmen múlik minden és nem erőltetem a növényvédő szerek használatát. Szakmámban és munkám során az integrált szemléletet vallom, ami lefordítva talán annyit jelent, hogy az arany középutat kell megtalálni ebben a dologban. Soha nem az kell, hogy legyen a növényvédelem célja, hogy mindent elpusztítsunk, ami kárt okozhat. A cél az, hogy fel tudjuk ismerni a védekezési határokat, hogy megismerjük a kártevők biológiáját, amiből már sok más egyéb (megelőzési és bio) megoldásra szert tehetünk. HA szükséges, akkor a megfelelően és körültekintően kiválasztott növényvédő szerrel célirányosan tudjunk védekezni, figyelve a környezetre és a saját magam (a fogyasztók) egészségének megőrzésére.

Milyen végzettséget ad a tanfolyam? A tanfolyam elvégzése nem ad növényvédelmi végzettséget, akinek arra van szüksége, annak a kamara által szervezett 80 órás tanfolyamon kell részt vennie! A tanfolyam alapot ad a növénykórtani dolgok, a kártevők felismerésére, védekezési módokra a saját kiskertünkben. Alapszinten megtanuljuk elkülöníteni a betegségeket, rovarokat, és megtanulunk megoldást ezekre. Megtanulják megállapítani a védekezés szükségességét, a szabadforgalmú növényvédő szerek felhasználását, illetve a tápanyaghiányok felismerését, orvoslásának lehetőségeit.

A tervezett növényvédelmi ONLINE tanfolyam ebben nyújt segítséget a résztvevőknek!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .