Sok megkeresésből és saját tapasztalatból is azt érzem, hogy nagyon elveszettek a házikert tulajdonosok a növényvédelmi témában. Sokan egyáltalán nem értenek a növényvédelemhez, nem is baj ez, hiszen 2-3 éves felsőfokú képzések is kevesek ahhoz, hogy minden csínját-bínját megismerjük ennek a tématerületnek. Azonban pár alapfogalomnak, pár diagnosztikai felhívásnak, megkülönböztető jegynek a feltárásával hirtelen „kinyílik a világ”. Ezeknek az alapoknak az elsajátítása után máshogy fogja látni a kertjét. Máshogy fogja érzékelni és értékelni azt a kis ökoszisztémát, életteret, amiből élelmiszert: gyümölcsöt, zöldséget szeretne kinyerni, eltenni télire, vagy csak úgy gyönyörködni benne.

A média hatására félni kezdtek a „vegyszerek” használatától, ám ha ezeket megtanulják OKSZERŰEN és SZÜKSÉG szerint alkalmazni, akkor nyugodtabban szedi ki majd a zöldséget a vasárnapi húsleveshez a saját kertjéből, mint a közértből. A cél az, hogy öröme leljen a kertészkedésben és ne legyen több bosszúja abból, hogy hiába csinálja, ha a „bogarak lezabálják”.

Nem mondom, hogy a növényvédelmen múlik minden és nem erőltetem a növényvédő szerek használatát. Szakmámban és munkám során az integrált szemléletet vallom, ami lefordítva talán annyit jelent, hogy az arany középutat kell megtalálni ebben a dologban. Soha nem az kell, hogy legyen a növényvédelem célja, hogy mindent elpusztítsunk, ami kárt okozhat. A cél az, hogy fel tudjuk ismerni a védekezési határokat, hogy megismerjük a kártevők biológiáját, amiből már sok más egyéb (megelőzési és bio) megoldásra szert tehetünk. HA szükséges, akkor a megfelelően és körültekintően kiválasztott növényvédő szerrel célirányosan tudjunk védekezni, figyelve a környezetre és a saját magam (a fogyasztók) egészségének megőrzésére.

A tervezett növényvédelmi ONLINE tanfolyam ebben nyújt segítséget a résztvevőknek!

A tanfolyam tematikája alább olvasható, ha bármilyen kérdése felmerül, írjon nekem bátran a harcsa.marietta@gmail.com e-mail címre.

Tematika

1.: Bemutatkozás. Célok.

2.: Növényvédelmi alapfogalmak, integrált szemlélet

3.: Mivel állunk szemben? 1. rész: kórokozók, kártevők, tápanyaghiányok megkülönböztetése, diagnosztika. Kártevők, kórokozók alap élettani ismertetői.

4.: Mivel állunk szemben? 2. rész: főbb vírusos betegségek felismerése kerti növényeinknél

5.: Mivel állunk szemben? 3. rész: főbb gombás betegségek házikerti növényeinknél és gyümölcsfáinknál

6.: Mivel állunk szemben? 4. rész: baktériumos betegségek, élettani elváltozások

7.: Mivel állunk szemben? 5. rész: polifág kártevők és természetes ellenségek a kertben

8.: Mivel állunk szemben? 6. rész: kártevők megjelenése, „kalendárium” szerint. Mikor mire kell figyelnem, mire számíthatok?

9.: Mivel állunk szemben? 7. rész: gyomok a kertben: özönnövények, invazív „irtandó” gyomok és hasznos növények megkülönböztetése

10.: Megelőzés, előrejelzés, biológiai és agrotechnikai módszerek.

11.: Növényvédő szerek alap ismertetője. Fogalmak (ÉVI, MVI, stb.). Csoportok. Hatóanyag ismeret (nem részletesen).

12.: Permetezési kisokos: mit-mivel-mikor-hogyan.

13.: Tápanyaghiányok orvoslása

Tanfolyam felépítése:

13 hét +1 levezető hét

Minden héten egy letölthető, nyomtatható tananyag rész a fenti tematika szerint. Erről egy videós segédlet, magyarázat, óravázlat. Hét közben folyamatos kérdezési lehetőség, hét zárásaként ezekre válaszolok (élő bejelentkezéssel, vagy előre felvett videóban.)

Levezető hét: Küldhetik, mutathatják, felvethetik saját kerti problémáikat, amire legjobb tudásom szerint válaszolok.

Tanfolyam ára:

Egy részletben fizetve indulás előtt: 30000 Ft

Két részletben fizetve: 2×17000 Ft (1. részlet indulás előtti héten, 2. részlet 7. hét végéig)

Előregisztráció 2020. október 25-ig kedvezményesen: 28000 Ft

Fizetési feltételek: a tanfolyam árának kifizetése banki átutalással történik, online számla alapján.

Az első ONLINE NÖVÉNYVÉDELMI TANFOLYAM várható indulása:

2020. november 16.

Amit tehát megkap a résztvevő a tanfolyam elvégzésével:

  • A növényvédelmi alapfogalmak elsajátítása.
  • Diagnosztikai alapok megszerzése: a tanfolyam végére tudni fogja megkülönböztetni, hogy élettani vagy kórtani dologgal áll-e szemben a kertben. Fel tudja ismerni, hogy rovarkártételt, vagy betegséget lát. Az alapvető tápanyag hiányos problémákat fel fogja ismerni és tudni fogja a megoldást.
  • A szabad felhasználású növényvédő szerek csoportjait és jellemzőit ismerni fogja. (hatóanyag, szernév)
  • Tud célirányosan kérni a gazdaboltban: felszívódó, kontakt, rovarölő, gombaölő, vagy lombtrágyára van szüksége, hatóanyagcsoport megnevezéssel, pontos mennyiséggel.
  • Elsajátítja a megfigyelési és megelőzési módszereket, érteni fogja az agrotechnikai tervezés hatását a növények egészségére.
  • Ismerni fogja a legfőbb biológiai megoldásokat. Tudni fogja, mikor szükségszerű a vegyszeres növényvédelem és annak mik a fő szabályai.
  • Több százoldalnyi és összesen több órás videós ismeretanyag. Kérdezési lehetőség.
  • Biztos integrált növényvédelmi szemlélet, ezáltal szebb, egészségesebb, hasznosabb kert! 😉

Jelentkezni itt tudnak:

https://forms.gle/CNbE8JJJvCdETLdUA

További információ kérést ezen az e-mail címen tudok fogadni:

harcsa.marietta@gmail.com

U.i.: Miért pont én? Milyen „jogon” indítok én ilyen tanfolyamot? Azaz mit lehet tudni rólam? IDE kattintva olvasható el bemutatkozásom. Honlapomat böngészve pedig további szakcikkeimet, munkásságomat is nyomon követheti.

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .