Tévhitek a növényvédelemben (1. rész)

A növényvédő szer felhasználás témakörébe tartozó tévhitek

Nemrég feltettem a kérdést követőim körében, hogy miről olvasnának szívesen, többen írták, hogy jó lenne elmenni a tabudöntögető, tényfeltáró irányba. Mivel erre mindig is vevő voltam, így örömmel kezdem el ezt a cikksorozatot. Első körben nézzük végig a növényvédelem, mint tevékenység témakörébe tartozó tévhiteket. Ezt több részben fogom tárgyalni, elsőként jöjjenek a felhasználás során fellépő „okos” gondolatok, félre magyarázatok.
Munkám során sajnos gyakran találkozom olyan kijelentésekkel, amelyek nem szabadna, hogy egy növényvédelmi tevékenységet végző ember száját elhagyják. Például:

-„Másfélszerannyit teszek, majd akkor hat!”

NEM IGAZ!
Ha a megengedettnél nagyobb dózist alkalmazunk, akkor sem lesz nagyobb a hatékonyság. A növényvédő szerek forgalomba hozatala előtt sok-sok évig tartó kísérletekkel állítják be ezeket az előírt dózisokat. Ha nagyobb dózist alkalmazunk, egyrészt nem lesz jobb a hatékonyság, másrészt nagy valószínűséggel több lesz a növényben a hatóanyag-maradék, ráadásul pazarlunk csak, ami valljuk be, ilyen szerárak mellett nem túl kifizetődő. Nem utolsó sorban pedig egyes hatóanyagcsoportok esetében ez a növény perzseléséhez vezethet, amivel nagyobb kárt okozunk, mint hasznot!
Viszont azt is tudnunk kell, hogy a dózisok betartása az ellenkező irányban is fontos! Azaz, ne tegyünk kevesebbet sem az előírtnál, így ugyanis a túlélő károsítókon keresztül az ellenálló képességüket fokozzuk, ami rezisztencia kialakulásához vezethet.

 

– „Két permetezés között kevesebb időt hagyok, mint az előírt.”

A két permetezés között eltelt időszakot általában gomba- és rovarölő szereknél írják elő. Kontakt szereknél rövidebb, felszívódóknál hosszabb. Intenzív növekedési időszakban, csapadékosabb időjárás esetén gyakrabban permetezünk, ilyenkor a permetezési forduló rövidebb. Permetezési forduló idejét akkor is szoktuk csökkenteni, ha nagy a kártevő nyomás, ám ekkor sem szabad túl rövid fordulót hagyni. Sokkal inkább törekedjünk a szerrotációra, azzal érhetünk el lényegesen nagyobb hatékonyságot és nem mellesleg csökkentjük a fent már említett rezisztencia kialakulásának kockázatát. Mi történik, ha mégis túl sűrűre vesszük a permetezési fordulót? Egyrészt ilyenkor is kialakulhat perzseléses tünet a növényen, másrészt megint csak fennáll a kockázata, hogy a szermaradék nagyobb lesz a megengedettnél.

 

– „21 nap az ÉVI-je, addig hat.”

Általános TÉVHIT, hogy egy növényvédő szernek minél nagyobb az ÉVI-je, annál tovább védi a növényt, ezt meg kell, hogy cáfoljam. A két dolognak ugyanis semmi köze egymáshoz. A várakozási idő a növény lebontási folyamatához köthető, azért is van minden szernél más-más ÉVI megadva növényenként.

 

-„Teszek mellé ezt is, azt is, amazt is.”

Keverni nem tilos, de ennek is megvannak a szabályai. A növényvédő szereket a legtöbb esetben tankkeverék formájában alkalmazzuk. A készítmények csomagolása azonban nem tartalmazza a készítmények keverhetőségét, és minden esetben érvényes szabályt sem lehet felállítani. Általános szabályként azonban elmondható, hogy háromnál több készítményt nem szabad összekeverni, ugyanis nem tudjuk kiszámolni a kémiai kötések hatásait. Kombinált permetezéskor az egyes szerek csökkenthetik is egymás hatékonyságát. Gyomirtó szereket ne keverjünk sem gomba, sem rovarölő készítményekkel! Minden esetben végezzünk keverési próbát, azaz a növényvédő szerek keverhetőségét ellenőrizzük. Kevés vízben mindegyikből oldjunk fel egy kis mennyiséget. Ha a szerek nem keverhetők, a folyadékban szilárd részecskék képződnek (kicsapódás történik). Keverési sorrend: töltsük fel félig a permetlé tartályt! Előbb keverjük be a szilárd készítményeket (WG, DG, SP formulációk). Ezután töltsük 3/4 részig a tartályt, és öntsük bele a EC, SC szereket. Legvégül a tapadásfokozót és az adjuvánst adjuk hozzá. Az elkészített tankkeverék nem tárolható, így mindig csak annyi permetlét készítsünk el, amennyire szükségünk van.

 

-„Nincs is olyan meleg, 25 fok van árnyékban.”

Permetezéshez a legalkalmasabb a szélmentes, borongós idő, illetve a kora reggeli, még inkább az esti órák. Erős szélben, 10 °C alatti és 25 °C feletti hőmérsékleten, tűző napfényben, esőben ne permetezzünk! Alacsony hőmérsékleten bizonyos növényvédő szerek hatása erősen lecsökken, míg a nagy melegben perzselnek.

 

-„Leszedem ma, úgyis csak hétvégén viszem piacra, addig lejár a várakozási idő.”

NEM! A várakozási idő a tárolóban már nem ketyeg!!! A leszedett termés már nem bontja tovább a hatóanyagot! Vegyük komolyan, hogy az ÉVI a kezelés és a betakarítás közötti időre vonatkozik.

 

-„Hétfőn fújtam, szerdán lejár a 3 nap.”

NEM! Visszacsatolok az előző ponthoz és itt írom le az ÉVI fogalmát részletesen, miszerint: az élelmezés-egészségügyi várakozási idő az az időtartam napokban, amelynek az adott kultúrában az adott készítménnyel bármely időpontban végzett növényvédelmi kezelés és a szüret között el kell telnie! A kezelés napja a 0. nap! 0 napos ÉVI-jű szerrel permetezett termést is csak másnap szedhetek. Azaz, ha 3 napossal permetezek hétfőn, akkor kedd az 1., szerda a 2., csütörtök a 3. nap, azaz a 3 nap akkor telik el, ha pénteken szedem!

 

– „A papa padlásán találtam, jó az még.”

Nem biztos…A növényvédő szereknek is van lejárati idejük, ami a gyártástól számított általában 3 év. Ha annak a szavatossága már lejárt nincs kizárva, hogy a hatékonyságából vesztett. De a lejárt szavatosságú szer bomlásnak is indulhat, és olyan vegyi anyagok szabadulhatnak fel, amely káros lehet az élőkörnyezetre és az emberre is. De gyakran előfordul, hogy az évek óta tárolt maradékot már időközben kivonták a forgalomból, betiltották. Így ilyen esetben mindig járjon utána ezeknek, ha pedig már nem olvasható a címkéje sem, akkor NE használja fel a talált doboz tartalmát!

 

-„Legurítok közben/utána egy sört.”

NE tegye! Permetezés előtt 8 órával, permetezés közben és permetezés után szeszes ital fogyasztása, egészségünk védelme érdekében TILOS! Az alkohol ugyanis fokozza a növényvédő szerek mérgező hatását.

 

Zárásként pedig idézem a Növényvédő szerjegyzék (zöldkönyv) ide vonatkozó fontos sorait:

„A növényvédő szerekkel végzett munkák során semmi nem bízható a véletlenre. A növényvédő szerek alkalmazása esetén mindenek előtt figyelmesen el kell olvasni a csomagoló burkolat címkéjén feltüntetett előírásokat, utasításokat. Biztonságos munkavégzéshez a munka során ezeket maradéktalanul BE KELL TARTANI! Amennyiben további információra van szükség, szakemberhez, növényorvoshoz kell fordulni.”

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .