FONTOS HATÁRIDŐ: Nitrát adatszolgáltatás március 31-ig!

Adatszolgáltatás időszaka van, ezt a régóta gazdálkodók már tudják, én azért szeretem felhívni újra és újra a figyelmet a határidőkre. Egyrészt mert szankciók vagy akár támogatás elvonás is járhat a határidőn túli beküldésből (mint például a web-GN esetében), meg higgyék el, nem jó a hatóság figyelmének középpontjába kerülni egy késve, vagy egyáltalán be nem adott nyomtatvány miatt.

Már korábban írtam a web-GN-ről, amiről IDE kattintva olvashatja el a részleteket, ha nem tudná, hogy ki a kötelezett és meddig kell teljesíteni.

Most pedig jöjjön akkor a Nitrát adatszolgáltatás, amit jogilag az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet szabályoz, amely a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szól, megszabva az ehhez szükséges cselekvési programot, adatszolgáltatást és nyilvántartás rendjét. A rendelet hatálya pedig kiterjed mindazon gazdálkodókra, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és/vagy nitrátérzékeny területen belül és kívül mindenkire, aki háztartási igényeket meghaladó mértékben állattartást végez.

Az ide sorolt gazdálkodók a részletes szabályokat a rendeletben olvashatják, illetve a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásait is be kell, hogy tartsák. Erről pedig a naptári évre vonatkozóan folyamatos nyilvántartást kell vezetniük a Gazdálkodási Napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcella művelési adatokra valamint állattartásra vonatkozó lapjainak töltésével.

Ezen kívül a NÉBIH felületén közzétett elektronikus adatlapon kötelesek adatot szolgáltatni a naptári évet követő március 31-ig.

A Nitrát Adatlap esetében, amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének (nem biztos, hogy érdemes megvárni ezt a felszólítást!).


Ha segítségre van szüksége a Nitrát Adatszolgáltatás beküldéséhez, a Gazdálkodási Napló vezetéséhez, írjon, vagy hívjon bátran!
Elérhetőségeimet ITT találja meg.

 

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .