Ne felejtse el a nitrát jelentést!

A tavalyi trágyafelhasználásokról kell adatot szolgáltatniuk azoknak, akik:

  • nitrátérzékeny területeken gazdálkodnak,
  • és minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó (5 számosállat/ingatlan, baromfi esetén 3 számosállat/ingatlan) mértékben állatot tart.  

Hogy nitrátérzékeny területen gazdálkodik-e, azt innen tudhatja meg:

Az adatokat az előző naptári évre vonatkozóan a gazdálkodási napló alapján kell 2022. január 1.-2022. március 31. között elektronikus úton beküldeni a NÉBIH felé.

A jelentést akkor is be kell küldeni, ha nem történt trágyakijuttatás (ebben az esetben az adatsorokba nullát kell írni)!

Fontos, hogy műtrágyázás esetén 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan, illetve az ebből készült tápanyag-gazdálkodási tervvel összhangban kell lennie a jelentésnek is.

Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket.

A nitrátrendelet hatályos változata szerint a pentozánhatás kivédésére többlet nitrogén hatóanyag kijuttatása engedélyezett. Ez az érték nem számít bele sem az adott évi, sem a következő évi növény tápanyagigényébe. Ezt a többlet nitrogént már a beküldendő adatszolgáltatási lapon is rögzíteni kell.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 000-100 000 forint közötti összeg!!!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .