Érdemes kihasználni a mezőgazdaságban dolgozók után járó kedvezményeket!

A mezőgazdasági idénymunkások alkalmazásánál a lehető legnagyobb kedvezményt biztosítja a kormány az egyszerűsített foglalkoztatással. A rendszeresen mezőgazdaságban dolgozókat alkalmazó cégeknek a szociális hozzájárulási adóból jár kedvezmény.

Mezőgazdasági idénymunkára – növénytermesztési, állatgondozási, erdőgazdálkodási feladatokra – egyszerűsített foglalkoztatás keretében is lehet alkalmazni a munkavállalókat. Megéri így alkalmazni a dolgozót, hiszen vállalkozónak mindössze napi 500 forint közterhet kell fizetnie. A dolgozónak pedig semmilyen fizetési kötelezettsége nincs.

Ez a foglalkoztatási forma a mellett, hogy a lehető legnagyobb megtakarítást jelenti, rendkívül egyszerű és minimális adminisztrációval jár. Az idénymunka esetében ugyanis nem kötelező a szerződést írásba foglalni, szóban is megköthető.

A foglalkoztatás bejelentése történhet akár telefonon, a 185-ös hívószámon, vagy elektronikusan a ’T1042E bejelentőlapon Ügyfélkapun át. A bejelentéshez csak a munkavállaló adóazonosítójára van szükség.

A mezőgazdasági idénymunkának vannak időbeli korlátai, ugyanis legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapban összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és egy naptári éven belül legfeljebb százhúsz naptári napig dolgozhat így a munkavállaló.

A rendszeresen mezőgazdaságban dolgozókat alkalmazó cégeket is támogatja a kormány. 2014 júliusától kibővült az ún. munkahelyvédelmi akció. Ekkortól vehető igénybe a mezőgazdasági ágazatban dolgozó 25 és 55 év közötti foglalkoztatottak után a szociális hozzájárulási adóból a kedvezmény. A munkahelyvédelmi akció a munkahelyek megtartásának, az idénymunkások egész évi foglalkoztatásának biztosítása mellett a mezőgazdasági vállalkozók versenyképességét is javítja.

Idén áprilisban 21 ezer munkavállalót érintett a kedvezmény. A mezőgazdasági dolgozókat alkalmazó cégeknél áprilisban összességében 222 milliót hagyott a kormány.

 

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Írta: Szécsi Attila,

Projekt-Or – “A kisvállalkozók pályázatírója”

 

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .