Méhekre nem veszélyes növényvédő szerek kombinációja is okozhat méhpusztulást

2014-ben Veszprém megyében egy közel száz hektáros területen álló mustár kultúra közelében méhpusztulást figyeltek meg. Az elpusztult méhekben acetamiprid (Mospilan 20 SG rovarölő szer) és tebukonazol (Folicur Solo gombaölő szer) hatóanyag-maradék volt kimutatható, egyéb növényvédő szer maradéka nem. Így felmerült a gyanú, hogy e két, egyenként méhekre nem veszélyes hatóanyag kombinációja okozhatta a pusztulást. Az eset tisztázása érdekében kísérletet végeztek, melyben megfigyelték a két szer kombinációjának hatását a méhekre.

A vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a ’méhekre nem jelölésköteles’ növényvédő szerek virágzó állományokban történő együttes használata sem mindig kockázatmentes.

Az eredmények meglepőek: a kísérletben az önmagában Mospilan 20 SG-vel, valamint a Folicur Solo-val kombinált permetezést követően is a méhek viselkedés igen gyorsan megváltozott. Megfigyelték, hogy a méhek nem repülnek, magukat tisztogatva az aljzaton mászkálnak. A kombinációval kezelt méhek alig mutattak érdeklődést a táplálék iránt. A járó, de nem röpülő, méhész szakkifejezéssel élve, a mászkáló méhek a kaptártól távolban lepermetezve feltehetőleg csak nagy nehézségek közepette, vagy egyáltalán nem tudnak visszatérni a kaptárba. Ezen túl a röpképtelenségből adódóan gyűjteni sem tudnak, ami ugyancsak méhészeti gazdasági kár.

A Mospilan 20 SG készítmény önmagában a viselkedésbeli változáson túl nem okozott pusztulást a vizsgálat ideje alatt. A kombinációs kezelés azonban már két óra elteltével is szignifikáns méhpusztulást okozott. Egy nappal a permetezés után a mortalitás már meghaladta a 16 százalékot! Ez arra enged következtetni, hogy a méhpopuláció egy részén a hatóanyagok együttes kijuttatásakor a két hatóanyag akár számottevő mortalitáshoz vezető szinergista hatása érvényesül.

Az eredmény a kísérlet kivitelezésében résztvevő növényvédelmi szakemberek számára is meglepő volt. A vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a ’méhekre nem jelölésköteles’ növényvédő szerek virágzó állományokban történő együttes használata sem mindig kockázatmentes.

-SHM-

A cikk forrása: Szabó Árpád és munkatársai ACETAMIPRID ÉS TEBUKONAZOL EGYÜTTES KIJUTTATÁSA SORÁN FELLÉPŐ SZINERGISTA HATÁS HÁZI MÉHEN című cikke (http://www.magyarnovenyvedelmitarsasag.hu/Integralt/XXXIII_Integralt_forum.pdf)
A másodközléshez a szerzők hozzájárultak.
Ossza meg Gazdatársaival is!

2 hozzászólás

 1. Tiszteltcikk író!

  Szeretném megtudni, hogy volt-e olyan kontroll ami önmagában tebukonazol hatóanyagot vizsgálta? Mivel ha a mospilan önmagában nem volt veszélyes de tebukonazollal igen, úgy lehet, hogy a tebukonazol a gond okozója és nem a kombináció! Felelőtlenség volna addig bárminemű következtetést levonni (pláne publikálni!!!) amíg nincs elegendő tudás a birtokunkban. A másik, hogy tudtommal sem a mospilan, sem a folicur solo nincs engedélyezve mustárban. Hogy is van ez?

  1. Tisztelt Petrohay Úr!

   A Sumitomo birtokában van az elégséges információnak és tudásnak ahhoz, hogy ezt a magyar mezőgazdaság szereplői számára nyilvánosságra hozza. Esetleg kérdezze meg nyugat-európai kollégáit, hogy az ottani engedélyokiratok miért tiltják már idestova egy évtizede egyes rovarölő hatóanyagok ergoszterol-bioszintézis gátlókkal történő kombinációját.
   Ezt önöknek kellene publikálni, és megtanítani minket, növényvédősöket a kockázat-mentes felhasználásra.
   Nagyon szívesen elküldöm önnek a nevezett mospilan német engedélyokiratát, abban megtalálja a részleteket.
   Mindeközben azon a több száz hektáron, ahol növényvédelmet irányítok, továbbra sem szeretnék lemondani az acetamiprid felhasználásáról, de egyfelől számítok a jó megporzásra, és ezentúl figyelembe veszem a kombináció hatását.

   Üdvözlettel:
   A szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .