A méhészet gazdasági hatása milliárdokban mérhető

A méhészkedés jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a közvetlen gazdasági hatása milliárdokban mérhető – közölte Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az ágazat több ezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást. A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, ez 22-25 milliárd forintot jelent. Sokéves átlagban a méhészetek száma 15 és 20 ezer között alakul, a méhcsaládok száma napjainkban meghaladja az egymilliót. Az Európai Unió 27 tagállama között Magyarország rendelkezik a hatodik legtöbb méhcsaláddal. A méhészek számát tekintve az ország a középmezőnybe tartozik, de a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen van. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott.

Ugyanakkor nehéz évre készülnek az idén a hazai méhészek: amellett, hogy az árak még mindig nagyon alacsonyak, a méhcsaládok száma is drasztikusan csökkent. Az állomány csaknem 30-40 százaléka pusztult el az elmúlt hónapokban. Mindez elsősorban a rendkívül hideg télnek és az ázsiai méhatka, más néven varroa atka pusztító hatásának tudható be. A fejlesztések mellett megfelelő szaktudásra is szükség van a védekezéshez.

Annak érdekében, hogy javuljon a méhésztársadalom képzettsége, a jövőben vizsgához köthetik az ilyen irányú vállalkozás elindítását. A szabályozás bevezetésének részleteiről jelenleg is tart az egyeztetés.

Forrás: Világgazdaság
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .