A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztéstechnológiák szerint. A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében ezen gyümölcsök tápanyag utánpótlására is kellően nagy hangsúlyt kell fektetni.

Mire érdemes odafigyelni, hogyan érdemes a tápanyagot pótolni ezeknél a fajoknál?
Tele meggyel! (Saját fotó)

Mindkét gyümölcsfaj esetében nagy hangsúly van a megfelelő időben kijuttatott a tápanyagon. Fontos a jó összetételű alap és fejtrágya, amit célszerű a fenológiához igazított lomtrágyával kiegészíteni a vegetáció során több alkalommal.

Sok termelő kételkedik abban, hogy a lombon keresztül kijuttatott műtrágyák dózisa mire is elég, hiszen itt nem nagy mennyiségekről beszélünk. A teljes tápanyagutánpótlást nem is tudnánk lombon keresztül megoldani. Nem is ez a célunk; ezzel a technológiai elemmel segítjük a növényt, hogy a megfelelő fejlettségi állapotában ahhoz az NPK és mikroelem kombinációhoz jusson, amire a legnagyobb szüksége van.

A meggy és a cseresznye környezeti igénye eltérő, de tápanyagigényük hasonló egymáshoz. Tápanyagfelvételi időszakuk a többi gyümölcsfajhoz képest rövidebb, ezért a megfelelő alap trágyázásról időben kell gondoskodni. A gyümölcsök korán beérnek, ezért nagyon fontos a megfelelő fejtrágyázás, illetve a kiegészítő lomtrágyázás időzítése. Ezen kívül szüret után a nyári időszakban is nagy gondot kell fordítani a gyümölcsfák megfelelő víz, tápanyag ellátására, hiszen így tudjuk megfelelő kondícióban tartani a növényeinket.

 

Általánosságban a tápanyag utánpótlásról:

  1. Mindkét faj klórérzékeny így mind az alap-, illetve fejtrágya esetén a kálium utánpótlást szulfátos műtrágyákkal kell megoldani.

  2. Fontos a víz és tápanyagellátás, illetve az időzítés a megfelelő minőség és kondíció eléréséhez. Külön hangsúlyt kell fektetni a mikroelemek szerepére.

  3. Betakarítás után a fákat fel kell tölteni tápanyaggal a következő évi termés megalapozása miatt.

  4. A talaj felső 40-45 cm részéről talaj vizsgálati elemzése szükséges a megfelelő összetételű tápanyagutánpótlás elvégzése miatt. Ezt célszerű évente levélanalízissel kiegészíteni. Így láthatjuk mit tud felvenni a növény és mire kell odafigyelni a gyökéren és a lombon keresztüli növénytáplálásnál.


A teljes cikk az Agrofórumon jelent meg ITT!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .