Már a bioetanol termelőknek is kötelező tápanyag-gazdálkodási tervet készíteniük!

A megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 34/2021. (X. 6.) AM rendelete megfogalmazza, hogy mely feltételek együttes fennállása esetén beszélhetünk fenntarthatóan termesztett biomasszáról. A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

A rendelet szerint 2022. január 1-től az erdőtől eltérő, mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza nyersanyagának termesztése kizárólag olyan földterületen történhet, amelyre adtak be egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet és a biomassza-termelő évente egyszer tápanyag-gazdálkodási tervet készít/készíttet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményre alapozottan.

A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező betartania.

Ha a biomassza-termelő felsőfokú agrárszakirányú képesítéssel rendelkezik, a tápanyag-gazdálkodási tervet önállóan készítheti el.

Egyéb esetben a tápanyag-gazdálkodási tervet a biomassza-termelő által felkért szaktanácsadó vagy szaktanácsadó szervezet készítheti el, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilvántartásában talajvédelem, tápanyag-gazdálkodás szakterületre vonatkozóan szakértői jogosultsággal rendelkezik.

A tápanyag-gazdálkodási tervet nem csak elkészíteni kötelező, hanem minden évben szeptember 30-ig – ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – elektronikus úton be kell nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (a továbbiakban: NÉBIH).

A hatósági eljárásokban a figyelmeztetés alkalmazása kizárt ebben az esetben, jogsértés elkövetése esetén a kiszabandó bírságtétel 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjed.

Amennyiben fent említett talajvédelem, tápanyag-gazdálkodás szakterületre jogosult szaktanácsadót keres a tápanyag-gazdálkodási tervének elkészítéséhez, jó helyen jár.

Szaktanácsadó szervezetünk, a Növénydoktor Kft. NAK-SZ-1096 számon regisztált NAK névjegyzéki szaktanácsadó szervezet!

Elérhetőségeink:
+36205158557
novenydoktorkft@gmail.com
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .