Mangalicával hódítjuk meg Amerikát!

Megkezdődhet a magyar mangalicahús exportja az Amerikai Egyesült Államokba. A szállítás és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai bemutatók a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szervezésében valósulnak meg.

Az elmúlt 6-7 évben Ázsiában egyre több mangalicát vásároltak, most pedig az amerikai piac is megnyílhat a mangalicahús előtt – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Hozzátette, a napokban már kiérkezett az Egyesült Államokba az első friss, 60 kilogramm fagyasztott nyers húst tartalmazó magyar szállítmány, amit egyelőre gasztronómiai-bemutatókon használnak fel. A szállítás és a bemutatók a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szervezésében valósulnak meg.

Magyarországon 9500 mangalicakoca van, és mintegy 60 ezer hízó. A hízókból 40 ezret házaknál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon, ám az egyesület szeretné az utóbbi számot legalább 30 ezerre növelni. A vágóhídon levágott hízók mintegy 75-80 százalékát exportálják, főként Spanyolországba, de jelentős vásárló Németország, Svédország és Anglia, továbbá az ázsiai országok, Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan is.
A tenyésztők árbevétele éves szinten mintegy 3,6-4,0 milliárd forint, a termékek eladását is hozzászámítva az éves árbevétel 9-10 milliárd forintra tehető. Ebből az exportbevétel 25-30 százalékot tesz ki, de a kivitel arányát is növelni akarja az egyesület.

Forrás: MTI
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .