Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése.
A Hagyma Terméktanács a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtól jutott a már-már feledésbe merült hagymafajták vetőmagjaihoz. A kísérleti vetés eredményeit betakarítás után fajtabemutatón mutatták be, melyre helyi termelőket hívtak meg.

“A cél az, hogy ezeknek a fajtáknak a felhasználásával, a gazdák személyes tapasztalataival sikerüljön versenyképessé fejleszteni a hagymatermesztést”– mondta a bemutatón Milotay Péter, a NAIK kutatási osztályvezetője.
Fekete János, a Hagyma Terméktanács elnöke szerint, ha lesz olyan makói vöröshagyma, ami már ad 4-500 mázsát egy hektáron, megfordulhat a mostani negatív trend. Ehhez persze más is kell, például az öntözhető területek növelése – ezek a fajták ugyanis igénylik a vizet.