Tea termesztés Magyarországon? Miért ne?

Tearajongók és vállalkozó szellemű kertészek figyelem! Saját tea termesztése Magyarországon? Igen, már lehetséges!

A tea Kínából származik, ahol már több ezer éves hagyománya van a teakultúrának. Minden tea alapja a Camellia sinensis nevű teanövény, legyen szó zöld vagy fekete teáról, esetleg ízesített teákról. Évente többször szüretelik a legfiatalabb leveleket, úgynevezett csúcshajtásokat, és csak a feldolgozás folyamatain múlik, hogy zöld vagy fekete tea lesz-e belőle.

Kína után több ország is próbálkozott, és foglalkozik teatermesztéssel, például Japán, India, Kenya, Tajvan, Sri Lanka, Nepál, újabban Ausztrália is. Európában azonban a Portugáliához tartozó, óceáni és szubtrópusi éghajlatú Azori- szigeteken kívül még sehol nem sikerült teát termeszteni.

Egészen eddig!

A holland tea

A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Mr. Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerül is neki, a génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, létrehozva egy új brandet: ez a Tea by me (az én teám).

De a projekt nem áll itt meg. Mr. Jansen elhatározta, hogy követőket keres, akik népszerűsítik az európai teát.

Hiszen más élelmiszer kapcsán olyan sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Akkor miért kellene minden teát a világ túloldaláról szállítani? Hiszen a felnőtt lakosság 80%-a legalább hetente egyszer fogyaszt teát. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Ez az általa nemesített tea bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeljük szabadföldi termőterületen, vagy akár cserepekben a hátsó kertben, balkonon.

Küldetése, hogy Európában ugyanúgy kéz a kézben járjon a teatermesztés és teafogyasztás, mint a szőlőtermesztés és borfogyasztás. Minél több helyben termeltet fogyasszunk a távoli különlegességek mellett.

 

Ehhez a küldetéshez csatlakozott teanagykövetként Varga Marianna, aki a következő felhívást tette közzé:

Minden termesztéshez és feldolgozáshoz, illetve szaporítóanyag beszerzéséhez szükséges tudással és információval felruházva, teanagykövetként keresek elsősorban:

  •  Vállalkozó szellemű és bátor termelőket, akik rendelkeznek földterülettel, és részt vennének a próbatermesztésben. A termelő választhat, hogy csak a termesztéssel szeretne-e foglalkozni (ebben az esetben a hollandok felvásárolják szerződés szerint a leszüretelt tealeveleket), vagy pedig vállalja a feldolgozást és értékesítést is, avagy mindent maga csinál.

  • Keresek továbbá virágüzlet vagy kertészeti áruda tulajdonosokat, aki forgalmaznák a cserepes változatot. Ez a változat szobanövényként funkcionálva alkalmas arra, hogy a szobaablakban vagy a balkonon, teraszon termesszünk teát. Egy cserepes teanövény évente 10 csésze teát fog adni, vagyis ünnepnapokra elegendőt. Különleges és felemelő élmény a saját teádat fogyasztani otthonodban (az otthoni elkészítéshez is minden szükséges információt átadok).

  •  Valamint keresek olyan teaházakat és teakereskedőket, akik a kész, csomagolt holland szálas teát forgalmaznák termékbővítés céljából, mint teakülönlegesség. A teateszteken egyébként nagyon jól szerepelt a holland tea, frissebb és könnyebb fogyasztású, mint egy kínai vagy japán tea, üde és alkalmas arra, hogy populáris legyen hazánkban.

Ha bárki szívesen csatlakozna a teaprojekthez, keresse Mariannát az alábbi elérhetőségein:
Varga Marianna

okleveles kertészmérnök és teaszakértő
Magyarországi teanagykövet
tel.: 06 20 2949 375

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .