Fogadja meg azt, hogy hatékonyabban fog idén gabonát termeszteni

Újévkor sokan fogadalmat tesznek. Egy felelősen gondolkodó gabonatermesztő vagy egy gabonatermesztéssel foglalkozó vállalkozás vezetője pedig mi mást fogadhatna meg, minthogy hatékonyabban fog kukoricát és búzát termeszteni, a nagyobb termést célozza a költségek optimalizálásával és az árbevétel maximalizálásával. Az újévi ígéreteket általában nehéz betartani, most azonban más a helyzet, a 2017. január 18-án megrendezésre kerülő Kukorica és Búza Konferenciasorozat segíti a gazdálkodó cégeket a hatékonyabb termelés elérésében. Az esemény szervezője a Magro.hu.

Bár még csak alig telt egy néhány nap az évből, máris közeleg 2017 első nagy gabonakonferenciája, a Kukorica és Búza Konferenciasorozat. A helyszíne a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az időpontja pedig 2017. január 18. Ezen az eseményen 16 szakember mutatja be előadásában mind a kukorica, mind a búza teljes termesztési ciklusát a vetőmag kiválasztásától és a tápanyag utánpótlásától, az öntözésen át a tárolásig és értékesítésig.

Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Az elvégzett műveletek évtizedes berögződéseken alapulnak. Pedig a változás és változtatás erősen indokolt, mert itthon a termelés hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országok eredményeitől. Hiányzik ugyanis a modern tudás és sokszor a nyitottság is az újdonságokra a termelők részéről.

Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos új ismeretek minél nagyobb teret kapjanak és eljussanak az érintettekhez. A konferenciánkon a következő kérdésekre keresik a választ a szervezők:

  • Hogyan kerüljük el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával régiónként és megyénként?
  • Mik azok a hibák, amiket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a földmunkák, gépigény, talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén?
  • Hogyan válasszunk megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
  • Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb (kukoricamoly, csíkos mozaik, vetési bagolylepke, fuzáriózis) kihívásoknak is megfeleljen?
  • Hogyan tudjuk a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink?
  • Mik a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére?
  • Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő?
  • Hogyan nyerjünk milliókat csupán csak az értékesítés optimális időzítésével?

A szervezők azokat a fiatal gazdákat és kezdő termelők jelentkezését várják, akik keresik a legjobb megoldásokat, többet és hatékonyabban akarnak termeszteni, mint az elődeik. De azokra is számítanak, akik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek, de talán pont ezért a megszokásaik rabjai, ám nem mondtak le arról, hogy egyszer utolérjék termelékenységben a nyugatot.

A konferencia részletes programja és regisztráció az alábbi oldalon: http://www.magro.hu/konferencia/
Ossza meg Gazdatársaival is!