30ezer magyar gazda jutott állami földhöz

A hamarosan lezáruló „Földet a gazdáknak program”-ban 30ezer magyar gazda jutott állami földtulajdonhoz. Köztük több mint 1200 fiatal gazdálkodó volt.

A kormány lezárja a földárveréseket és az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot. A program célja az volt, hogy azokat juttassák földterülethez, aki megműveli, vagyis a helyben lakó magyar gazdákat. Az intézkedés  szorosan hozzájárult ahhoz a kormányzati célhoz is, hogy a családi, kis és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben, a korábbi 50-50 százalékos arányról 80-20 százalékos arányra – olvasható a témában kiadott tárcaközleményben.

A Földet a gazdáknak program keretében bonyolított nyilvános árverések útján minden harmadik  gazda – mintegy 30 ezer földműves – juthatott piaci áron földtulajdonhoz, köztük több mint 1200 fiatal gazdálkodó. Az árveréseken a vevők 99 százaléka 150 hektár alatti területre licitált sikeresen, ez több mint 8600 földterületet érintett. Az árveréseken résztvevő gazdák mintegy fele 20 hektár alatti földtulajdonra licitált, és mindössze 9 százalék az, aki több, mint 100 hektár feletti földtulajdont szerezhet. A gazdák tisztességes piaci áron – 1,4 millió Ft/hektár átlagáron –, a 2015-ös évi országos termőföld átlagárnak közel a duplájáért vásárolták meg a földet. A törvényjavaslatok értelmében a kormány lezárja a földárverési eljárásokat, de a „Földet a gazdáknak programon” belül a 3 hektár alatti földek értékesítése és a haszonbérbe adások tovább folytatódnak.

Forrás: NAK
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .