Lesz-e kenyér unokáink asztalán?

A 19. század végén a Nobel-díjas svéd kémikus, Svante August Arrhenius hívta fel elsőként a figyelmet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok nagymértékű égetése a földi légkör melegedéséhez vezethet. Mára a légköri szén-dioxid-koncentráció 40 százalékkal emelkedett az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.

A globális melegedés mértéke 1901 és 2012 között 0,9 °C volt. Mindezzel párhuzamosan a szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása is növekedett. De mire számíthatunk ez után?

A becslések szerint nagyon valószínű, hogy a 21. század végére a globális melegedés mértéke meghaladja a 2 °C-ot. Ugyancsak nagyon valószínű, hogy a hőhullámok gyakorisága, intenzitása és időtartama jelentős mértékben növekedni fog. A várható változásokra való felkészülés és az alkalmazkodás szempontjából kulcsfontosságú a 2015. végi párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás, mely a kibocsátás nagyon jelentős mértékű csökkentését tűzte ki célul.

aszaly

Mi várható hazánkban?

A Kárpát-medence térségében a nyári csapadék jelentős csökkenése, ugyanakkor a téli csapadék növekedése várható, ami a hazai mezőgazdaság számára nagyon kedvezőtlen lehet. Mivel nem tudható pontosan, hogy milyen társadalmi-gazdasági folyamatok fognak lejátszódni a jövőben, többféle forgatókönyvet, optimistább és pesszimistább változatot is figyelembe kell venni…

Viszont az utóbbi évek szélsőségeit sajnos saját bőrünkön is tapasztalhatjuk. Akár hosszú aszályt emlegetünk, vagy a túl sok és intenzív csapadékról beszélünk, minderre volt példa az elmúlt 5 évben. Sőt…

A mezőgazdasági termelés egyik legnagyobb kihívása az időjárási szélsőségekkel szembeni kitettség lett.
A szélsőséges időjárási jelenségek (téli és tavaszi fagykár, hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, viharkár, jégkár) évről-évre komoly károkat okoznak.

Az alkalmazkodást nem annyira, de a károk elkerülését segítheti a tegnap megjelent ‘időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása’ című pályázat, melyről oldalunkon is olvashatnak.

A kérdés, hogy tudunk-e alkalmazkodni? Lesz-e kenyér unokáink asztalán?


A Magyar Tudomány Ünnepe 2016 eseménysorozat keretén belül tartott előadást a klímaváltozásról és annak hatásairól Bartholy Judit meteorológus és Veisz Ottó agrárkutató.
Forrás: MTA
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .