KM ellenőrzések előtt- legyen készen a tápanyag-gazdálkodási terve

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és az AKG-támogatást igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni. Emellett tapasztalataink szerint egyre nő azon gazdálkodók száma, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket. Ez egyrészt segíti a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat (HMGY) előírásainak betartását, másrészt a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást.

Az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek megfelelően a szolgáltatás keretében a talajvizsgálati eredmények figyelembe vételével besoroljuk a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek figyelembe vételével elkészítjük a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az elkészült szaktanács megfelel a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet erre vonatkozó előírásainak. Ennek azért van jelentősége, mert, amint abba már több partnerünk is beleesett, jönnek a hatóságok KM-ellenőrzései, ahol az ebben a jogszabályban foglalt HMGY előírásainak betartását is vizsgálják!

A szolgáltatással kapcsolatban bővebb információkért írjon a novenyorvos@agrarkozpont.com e-mail címre!


Részletes szolgáltatói árlistánkat itt találja:

A talajlaborról és a tápanyag-gazdálkodási tervről itt olvashat még többet:

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .