Kiskérődző állatjóléti támogatás

VP3-14-1-3-22

Támogatott tevékenységek:

a) Technológiába épített körömápolás: ennek az előírásnak a keretében a támogatást igénylőknek a támogatott tenyészetekben évente legalább 2 alkalommal (a két kezelés között legalább 5 hónapnak el kell telnie) a támogatásba bevont valamennyi állaton körömápolást kell végezniük

b) Endoparazita (belső élősködők) fertőzöttség ellenőrzése: endoparazita (belső élősködők) fertőzöttség ellenőrzésének évente legalább 2 alkalommal, január 1. – április 1. között és szeptember 30. – november 30. között kell megtörténnie. A vizsgáló laboratórium által megadott eljárás szerint bélsár mintát kell gyűjteni és a mintákat el kell küldeni a laboratórium részére. A kiskérődzőket a bélsár vizsgálat eredménye alapján kell a kezelő állatorvos utasítása szerinti szerrel és dózisban kezelni

c) Ektoparaziták (külső élősködök), valamint legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezés: ektoparaziták (külső élősködök), valamint legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezés keretében a támogatást igénylőknek gyéríteni kell a légy és szúnyog állományt, amelyet a légy és szúnyog inváziónak leginkább kitett hónapokban – évente legalább 4 alkalommal – kell elvégezni. Külső paraziták ellen kezelni kell az állományt, mely kezelést juhok esetében a nyírást követő két hónapon belül, kecskék esetében az adott év május 31-ig kell megtenni.

d) Ásványi anyag kiegészítés alkalmazása: a támogatást igénylő köteles a takarmányozás során a szelénes nyalósóhoz való korlátlan és folyamatos hozzáférést biztosítani.

A támogatást igénylő által tartott juh- és kecskefélék (a továbbiakban: kiskérődzők) egyedeinek az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (a továbbiakban: ENAR) nyilvántartott támogatható kiskérődző egyedek után 2,5 éven keresztül támogatási évente állategységenként (a továbbiakban: ÁE), a kötelezettség vállalási időszak végéig, azaz 2024. december 31. napjáig meghatározott mértékű támogatás vehető igénybe.

A támogatást igénylő abban az esetben jogosult támogatásra, ha

a) az ENAR-ban nyilvántartott támogatható állatot tart és

b) rendelkezik a Felhívás megjelenését követően a támogatási kérelem benyújtási napjáig kiállított, hatósági állatorvos által ellenjegyzett nyilatkozattal arról, hogy a támogatási évben valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesz, valamint betartja az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat,

c) a Tenyészet Információs Rendszerben (a továbbiakban: TIR) legkésőbb támogatási kérelem benyújtásának napjától a támogatási kérelemben szereplő állatok tenyészetének állattartójaként szerepel a TIR-ben feltüntetett, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: Támogatási tv.) szerinti ügyfélazonosítójával.

A támogatást igénylő köteles a teljes támogatási időszak alatt legalább a támogatói okiratban jóváhagyott állatlétszám tartására. A minimálisan támogatható állatlétszám 2 ÁE-nek – azaz 14 állatnak – megfelelő támogatható állategyed.

A támogatást igénylő vállalását 2,5 évre vonatkozóan a kötelezettségvállalási időszak első napján a tenyészetében megtalálható 1 évnél idősebb kiskérődző egyedek létszáma alapján teszi meg.

A projektek 2022. július 01. és 2024. december 31. között valósulnak meg. A 2,5 éves kötelezettségvállalási időszak kifizetései évente valósíthatóak meg, jogvesztő határidővel.

Támogatást igénylők köre

Jelen Felhívásra támogatási kérelmet nyújthat be az a mezőgazdasági termelő, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, hatósági állatorvos által ellenjegyzett nyilatkozattal rendelkezik arról, hogy a támogatási évben valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesz, valamint betartja az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje: 2022. május 16. és 2022. június 16. között.

A támogatás forintban kerül kifizetésre, az euró/forint átváltási arány a kifizetési igénylés benyújtási évének január 1-jén érvényes Európai Központi Bank által rögzített árfolyamon kerül meghatározásra.

Az egy ÁE-re jutó napi támogatás:

– juh: 215,2 / 365 eurónak megfelelő Ft összeg

– kecske: 215,2 / 365 eurónak megfelelő Ft összeg.

Amennyiben pályázna, bízza ránk a kérelem beadását!

gazdahelykft@gmail.com
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .