Ki készíthet tápanyag-gazdálkodási tervet?

A közelmúltban több szó esett a tápanyag-gazdálkodási tervekről (TGT), hiszen közeleg ezzel kapcsolatban egy fontos határidő, amely elsősorban az AKG-ban résztvevő termelőket érinti. A fő szabályokat és határidőket ebben a cikkben leírtam már, most összefoglaltam kik jogosultak ezen tervek elkészítésére.

Nem csak azért fontos ez, hogy pontos és szakmailag megalapozott terveket kapjanak kézhez a gazdálkodók, hanem a szankciók elkerülése miatt is érdemes leellenőrizni, hogy minden jogosultsággal rendelkezik-e a szerződött szaktanácsadónk. Mindezek mellett az ilyen támogatások esetén kiemelten fontos, hogy a velünk szerződött szaktanácsadó a program (a szerződés hatálya) végéig AKTÍV státuszban maradjon! A névjegyzéki szaktanácsadói státusz ugyanis a képzési feltételek be nem tartása miatt megszűnhet, ilyenkor bizony (ha az illető nem jelzi ezt a termelő felé) előfordul, hogy átmenetileg vagy akár a pályázat végéig nem teljesül a nyertes gazdálkodó által vállalt feltétel. Mondanom sem kell, hogy ezzel súlyos pontokat veszíthet és szankciók sújthatják. A NAK által nyilvántartott aktív szaktanácsadók státusza könnyen lekérhető ezen az oldalon.

Visszatérve a TGT-re, itt a VP AKG/ÖKO támogatások esetében fontos, hogy a megfelelő jogosultsággal rendelkező szakértő által legyen elkészítve a terv. A tápanyaggazdálkodási-tervet ez esetben talajtani szakértő bevonásával kell elkészíteni/elkészíttetni.

Ki lehet a talajtani szakértő?

Az agrárgazdasági és agrár-vidékfejlesztési szakterületeken a szakértői tevékenység végzésének feltételeiről 1/2010. (I. 14.) FVM rendelet, valamint a talajvédelmi szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről szóló 181/2009. (XII. 30.) FVM rendelet alapján talajvédelmi, illetve tápanyag-gazdálkodási szakértői engedéllyel rendelkező személy, továbbá a külön névjegyzéki szaktanácsadóként tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem szakterületen regisztrált névjegyzéki szaktanácsadó (16/2019. (IV. 29.) AM rendelet).

A TGT-t a saját gazdaságára vonatkozóan önállóan elkészítheti az a VP AKG kedvezményezett (beleértve a gazdasági társaságok, a gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőjét, alkalmazottját vagy tagját, az egyéni vállalkozót vagy alkalmazottját), aki nem szerepel a szakértői/szaktanácsadási névjegyzékben, de olyan felsőfokú végzettséggel rendelkezik, amely a 16/2019. (IV.29.) AM rendelet szerint szántóföldi növénytermesztés; kertészet (zöldség-, gyümölcs-, szőlő-, dísznövény-, gyógynövény- és faiskolai termesztés); környezet- és természetvédelem; illetve növényvédelem szakterületekre jogosulttá teszi.

  Írjon nekem itt:

  Ha szeretne feliratkozni a Gazdahely hírlevélre, ezt pipálja ki!

  Ossza meg Gazdatársaival is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .