Csúszással indulhat a KAP 2020 után

Mint az tudják a héten került megrendezésre az Agromashexpo és Agrárgépshow, amit nem csak az újdonságok miatt vártam annyira, hanem az ennek keretében megrendezésre kerülő szakmai konferencia miatt is. Január 25-én délelőtt 10-től a G pavilon Fórum színpadán hallhatta az érdeklődő közönség többek közt Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár (FM) és Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár (Minisztérium) előadását. 

Mindketten kitértek a KAP-ra, amiről azt eddig is tudtuk, hogy folynak a tárgyalások jelenleg is, de az viszonylag új hír, hogy most már egyértelműen látszik, hogy késéssel fog indulni a következő 7 éves támogatási ciklus. Mezei Dávid szerint valószínűleg 1-2 évet is várniuk kell majd a gazdálkodóknak az új ciklusra, így most az a legfontosabb, hogy arra rendezkedjenek be, hogy még 2021-22-ig marad minden a jelenlegi rendszer szerint. Azt is elmondták, hogy az eddigi tárgyalások során a vissza nem térítendő támogatásokat sikerült megvédeni. Ragaszkodni fognak ahhoz, hogy nem szükséges a rendszer nagyobb átalakítása, az agrárpénzek továbbra is maradjanak az agráriumban. Álláspontjuk szerint szükséges fenntartani az erős, kétpilléres KAP-ot, az I. pilléren belül fenn kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat, mindazonáltal maradjon meg a két pillér közötti átcsoportosítás lehetősége is. Jelenleg ott tart az új KAP kidolgozása az EU-ban, hogy 2018 május végén hivatalos jogszabályi javaslat kell a KAP alaprendeleteire vonatkozóan, ezt követően 2021. január elsején kellene elindulnia (vagy egy év átmeneti idő után) az új ciklusnak. Fontosak Magyarországnak ezek a tárgyalások, hiszen a jelenlegi 2014-2020-as ciklusban is 36,8 % a KAP részaránya az Uniós forrásokból!

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy folyamatban van a 10/2015. FM rendelet (a zöldítésről) módosítása.

Beszélt az Agrárkár- enyhítési rendszerről is, elmondta, hogy a 2017-es évben 12457 db kárbejelentés érkezett összesen 193749 hektár területre vonatkozóan, melynek legnagyobb részéről jégkár (71ezer hektár), aszály (51ezer hektár) és kisebb részéről tavaszi illetve téli fagykár miatt érkezett a bejelentés. A kérelmek feldolgozása folyamatban van, a kárenyhítési alapban mintegy 27 milliárd forint áll rendelkezésre.

Erre is visszautalva Mezei Dávid kiemelte, hogy 2018 a kifizetések éve lesz. Ismét megerősítette, hogy a Fiatal Gazda pályázatok tartalmi értékelése elkezdődött, habár arra nem tért ki, hogy mikor lesznek végleges döntések…

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .