Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP2-4.1.3.5-16)

A támogatás célja a kertészeti ágazatok versenyképességének fokozása, valamint innovatív és a környezetbarát kertészeti technológiák elterjesztésének támogatása.

A felhívás az építéssel nem járó kertészeti eszközök, a kertészeti ágazathoz kapcsolódó erőgépek, munkagépek beszerzésének támogatására irányul.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg: 18,08 milliárd Ft.

Önállóan támogatható tevékenységek :

Versenyképesség javítása érdekében, építéssel nem járó kertészeti eszköz beszerzése:

 1. kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges – mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható – munkagépek beszerzése,
 2. kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges önjáró betakarítógépek beszerzése,
 3. kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges, gépek, eszközök beszerzése,
 4. maximum 1 db, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű traktor beszerzése
 5. talajművelő gépek beszerzése (sorközművelő kultivátorok, egyéb kultivátorok, magágykészítők, talajlazítók, simítók, ekék, tárcsás talajművelők, kombinátorok, hengerek, műtrágyaszóró gépek)

Nem támogatható tevékenységek:

 1. mezőgazdasági erőgépek beszerzése, kivéve: kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges önjáró betakarítógépek beszerzése,
 2. öntözéshez, vízellátáshoz kapcsolódó gépek eszközök (beleértve: tápoldatozók, szivattyúk) beszerzése,
 3. göngyöleg beszerzése,
 4. természeti katasztrófák (jégeső; tavaszi fagy, hirtelen lezúduló, bőséges csapadék) megelőzését szolgáló gépek, eszközök beszerzése,
 5. post-harvest tevékenység eszközeinek (pl. szállítórendszerek, válogató, mosó, tisztító, osztályozó, csomagoló berendezések) beszerzése.

Támogatást igénylők köre:

Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be:

Mezőgazdasági termelők, akik abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben igazolják, hogy:

 1. a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel;
 2. a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében és konzorciumi formában is van lehetőség.

A támogatási kérelmek benyújtására a 2016. december 19. napjától 2018. december 18. napjáig van lehetőség.

A támogatás mértéke, összege:

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege:

Egyéni projekt esetén maximum 10 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 20 millió Ft.

A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a. Fiatal mezőgazdasági termelő számára 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár.  A kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A teljes pályázati kiírás itt olvasható: Széchenyi 2020

Ha nem szeretne lemaradni a többi VP pályázati kiírásról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ide kattintva és kövesse a Gazdahelyet facebookon!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .