Kérdések, válaszok a webGN és nitrátjelentés kapcsán

Mióta megjelent a hír, hogy január 31-ig web-GN-t, március 31-ig pedig nitrátjelentést kell beadni, sokan kerestek meg különböző kérdésekkel. A mindenki számára hasznos válaszokat ezért megosztom itt is.

  1. Kell naplót beküldenem?

Még mindig ez a leggyakoribb kérdés, amiből nekem megint csak az tűnik ki, hogy a gazdálkodók olyannyira elúsznak az adminisztrációs teher alatt, hogy az már igazán sokkoló. Sajnos sokan azzal sincsenek tisztában, hogy milyen támogatások, kifizetések, milyen kötelezettséggel járnak. Hozzáteszem ez nem az ő hibájuk.

Szóval, akinek most e-naplót kell feltöltenie azok, akik AKG vagy ÖKO programokban vesznek részt, akik NATURA 2000 vagy Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT) kompenzációs kifizetésben részesülnek; illetve azoknak a gazdálkodóknak, akik vízvédelmi vagy élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházásokban vesznek részt, vagy  a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogramban vesznek részt amelyet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szabályoz.

Tehát még egyszer összegezve, csak a kulcsszavakat jegyezzék meg:

  • AKG,
  • ÖKO,
  • NATURA2000,
  • THÉT,
  • vízvédelmi,
  • élőhelyfejlesztési,
  • környezetvédelmi célú gyeptelepítési

programok esetén kell január végéig web-GN-t feltöltenie!

        2. A regisztrált kistermelőknek kell-e nitrátjelentést beküldeniük?

Igen, kell. Nitrát adatszolgáltatás, amit jogilag az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet szabályoz úgy rendelkezik, hogy mindenkinek kell nitrátjelentést beküldenie, aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik. Nem számít, hogy mekkora a területe, lehet az 1, vagy akár 1000 hektár is. Fontos, hogy ezen kívül mindenkinek kell nitrátjelentést beküldenie, aki a háztartási igényt meghaladó mértékben állattartást folytat.

     3. De mi számít háztartási igényt meghaladó mértékű állattartásnak?

A Nébih válasza alapján háztartási igényt meghaladó az állattartás akkor, ha az 5 számosállat/ingatlan, illetve baromfi esetén a 3 számosállat/ingatlan mértéket meghaladja. /Ha tovább kérdeznének, a számosállat fogalmát, számítását itt nézhetik meg: KSH/

        4. A web-GN-t az összes területemre be kell-e nyújtanom, vagy csak az AKG/ÖKO-val érintett területekről?

AKG/ÖKO támogatás esetén a GN01 földhasználati összesítő lapon kell megadni a teljes gazdaság adatait, a napló további részeit csak a támogatásban részt vevő területekről kell beküldeni.


Megmondom őszintén a fenti kérdésekből volt amilyeket én is megkérdeztem a NÉBIH ügyfélszolgálati e-mail címén, amire készségesen válaszoltak pár órán belül.

Ha további kérdése lenne; vagy ha szeretné, hogy én készítsem el ezeket a jelentéseket Önnek írjon, hívjon!

Elérhetőségeim ITT olvashatók!

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb bejegyzéseimről kövesse a Gazdahelyet facebookon és iratkozzon fel hírlevelemre is!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .