Kaszálás a gyepgazdálkodási célprogramokban

Az AKG-ban az egyes gyepes célprogramok esetén szigorú előírásokat kell vállalnia annak, akinek valamelyik területe ezekben részt vesz.

Ebben a bejegyzésben most összefoglaltam a kaszálás szabályait!

Elsősorban az AKG pályázati felhívásban az egyes kötelező (K) vagy választott (V) előírásnál meghatározott kaszálásra vonatkozó időbeli korlátra hívnám fel a figyelmet.

  • Belvíz-érzékeny gyep tematikus előíráscsoport és a horizontális gyep, horizontális ültetvény tematikus előíráscsoport esetén a kaszálás legkorábbi időpontja: június 15. (V)
  • MTÉT túzokvédelmi gyep és MTÉT túzokvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban a kaszálás/szárzúzás/silózás legkorábbi időpontja július 1., kivéve a Békés-Csanádi Hát, a Dévaványa környéke és Kis-Sárrét MTÉT területét, ahol a legkorábbi időpont június 15. (K)
  • MTÉT túzokvédelmi gyep és MTÉT túzokvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban kaszálás/szárzúzás/silózás legkorábbi időpontja július 15., kivéve a Békés-Csanádi Hát, a Dévaványa környéke és Kis-Sárrét MTÉT területét, ahol a legkorábbi időpont július 1. (V)
  • Június 15-e és szeptember 15-e között a kaszálás tilos, és legeltetés a terület legfeljebb 50 %-án lehetséges az illetékes nemzeti park igazgatóság előzetes írásbeli hozzájárulása alapján a  MTÉT nappali lepke-védelmi gyep tematikus előíráscsoportban résztvevő területeken (K)

Ezeken kívül is fontos megjegyezni, hogy az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet értelmében az állandó gyepterületen rendszeres legeltetés hiányában tárgyév augusztus 31-éig legalább egyszer tisztító kaszálás elvégzése szükséges!

Most következzenek a kaszálásra vonatkozó területi korlátozások:

  • a terület minimum 5%-át és maximum 10%-át kaszálatlanul kell hagyni: NATURA 2000 gyepterületeken kötelező;
  • a terület legalább 10, legfeljebb 15%-át kaszálásonként változó helyen kaszálatlanul kell hagyni: horizontális gyep tematikus előíráscsoport (V), MTÉT túzokvédelmi gyep tematikus előíráscsoport, MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi gyep tematikus előíráscsoport, MTÉT nappali lepke-védelmi gyep tematikus előíráscsoport, Belvíz-érzékeny gyep tematikus előíráscsoport esetén (K)
  • a terület legalább 5, legfeljebb 10%-át kaszálásonként változó helyen kaszálatlanul kell hagyni: a horizontális gyep tematikus előíráscsoportban (V)

Ezeken kívül fontos betartani a madár- és vadbarát technikát, ami a vadriasztó lánc használatát és a belülről kifelé tartó kaszálási rendszert jelenti. Mivel ez úgy gondolom, hogy alap kell(ene), hogy legyen minden kaszáló esetén, ezért nem részletezem, hogy mely programokban kötelező és melyben választható ez az opció.

Forrás: www.mme.hu
Fotó forrása: www.mme.hu

 

Dr. Sallai-Harcsa Marietta

info@gazdahely.hu

 

Ossza meg Gazdatársaival is!