Magyarország elkötelezett és következetes támogatója a GMO-mentes mezőgazdaság megóvásának a tudományos-kutatói együttműködések erősítésén keresztül is – fogalmazott dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója Pekingben, a Kína-Európa Szója Szimpóziumon elhangzott felszólalásában.
A főigazgató kiemelte, hogy ez a termelési mód építkezik évszázados tradícióinkra, így az egészséges és hagyományos élelmiszerek termelése és fogyasztása mellett kötelezi el hazánkat.
A szimpóziumon a NAIK szorosabb tudományos és kutatói tapasztalatcserére építkező kapcsolatokról szóló megállapodást készít elő a Kínai Agrártudományi Akadémiával.
A takarmányozáshoz felhasznált génmanipulált szója kiváltása igen komoly feladat. 2013-ban Magyarország ennek jegyében az elsők között csatlakozott a Duna Szója Szövetséghez. A közelmúltban 14 uniós ország csatlakozott ahhoz a Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és német kollégája által kezdeményezett Európai Szója Nyilatkozathoz, amelynek aláírói vállalják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését.
Forrás: FM
Valaki magyarázza már el két három mondatban miért nem szabad a géneket feljavítani például takarmányozási célra?
Az elfogyasztott takarmány lebomlik, megemésztődik. Teljesen mindegy milyen gének voltak benne. A saját génkészletünket szintetizáljuk, nem használjuk a tápanyag géneket, DNS-t vagy RNS-t.
Ne legyen mérgező (nagyon) a takarmány, ez lehet vezérlőelv. De a teljes tiltást nem értem.