Indulhat a gyümölcsfák tavaszi LEMOSÓ permetezése!

Ebben a bejegyzésben egy kis támpontot adok ehhez.

A tél végi lemosó permetezés célja:
A károsítók (gombák, baktériumok, rovarok, atkák) télen is jelen vannak a fáinkon, áttelelő alakjukban várják a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat.
A tél végi lemosó permetezés ezeket képes elpusztítani, így pedig ’tiszta lappal’ indíthatjuk a növényvédelmet!

Mikorra időzítsük a kezelést?
A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos a jó hatékonyság elérésében! A téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket.

Melyik szert válasszunk lemosó permetezéshez?
Ha kártevő állatok, például atkák, levéltetvek, pajzstetvek találhatók nagy számban a telelő növényállomány fás részein, akkor nagy olajtartalmú készítményt javaslunk. 
Ha gombás, vagy baktériumos betegséget szeretnénk elkerülni, akkor réz és kén tartalmú lemosó permetező szert válasszunk.
Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot (a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható. Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot, ebből is számos készítmény készül.
A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is (rézhidroxid). Ezek lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.
Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek mint a fent felsorolt „régi” rezek. De vannak forgalomban tribázikus rézszulfátot vagy rézoxidot tartalmazó készítmények is.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével a rovarokkal, az atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb egy hatóanyagú szerekkel.

Mindig a kéregkaparás, metszés és sebkezelés után permetezzenek, bőséges lémennyiséggel. A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutnia a permetlének!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. A felhasználásuk során minden esetben az engedélyokiratnak és a címkén feltüntetett ajánlásnak megfelelően kell eljárni!

===============================
Ha segítségre van szüksége a szerválasztáshoz, keressen minket ITT!

(Poszthoz felhasznált korábbi cikkek: http://gazdahely.hu/lemosozas-szerei/ éshttp://gazdahely.hu/telvegi-lemoso-permetezes/)

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .