Időjárás előrejelzés a csillagok állásából – Interjú Konfár Imrével

Tavaly véletlenül bukkantam a facebookon böngészve Konfár Imrére és a furcsa ábráira. Elkezdtem olvasgatni és leesett az állam. Hatalmas adathalmazt láttam, amelyből ő kiszűri, hogy milyen idő lesz. Na nem holnap, mint a tévében, hanem több hónapra, évre előre akár! Követni kezdtem és még jobban meglepődtem, amikor sorra bejöttek a számításai. Ezekről kérdeztem most Őt.

 

Mióta érdekli a csillagászat és az időjárás alakulása? Mi vezette oda, hogy itt összefüggéseket kutasson?

2016 őszén volt egy felismerés. Egy csillagászati programot telepítettem egy egyszerű vita eldöntésére. Akkor novemberben volt egy hő hullám, amit a nap mellett lévő bolygó napra pontosan tükrözött. Ez a felismerés indított el munkámban. Ez egy faék típusú felismerés volt. Ezután kezdtem az időjárás aktuális eseményeinek okait keresni. A legnehezebb felismerés az volt amikor a bolygó térképet levonatkoztattam a földre. Az északi féltekét osszuk négy részre, majd a napot Anglia mellé kell elhelyezni függetlenül mindentől. Ehhez kellett 3 hónap.

Volt valaki, aki ezen a “pályán” elindította?

Szabadidőmben kezdtem el kutatni. Legnagyobb előrelépést akkor értem el amikor 150 e-mail után Csengeri Zoltán kezdett nekem programozni. Elsőnek a bolygók pályáit kellet leírni. Majd a földön elhelyezni a Bolygókat. Addig szemre történt mindez. Majd minden koordinátákat kapott. A ciklon anticiklon forma felismerése után a pontok köré forgó mozgást rendeltünk. Ezzel a csapadék mennyiségek is rendelkezésre álltak. Majd hő és anyagáramként kezeltük mindezt. A végén a domborzat, tengerek, folyók is bekerültek a rendszerbe.

Mi az eredeti foglalkozása?

Vegyész vagyok. Jelenleg iskolában dolgozom. Az időjárás előrejelzés, mint hivatás és munka kezd körvonalazódni.

Miben tud többet adni a termelőknek, mint a többi “hagyományos” időjós?

Jelenleg 3000 hektárt művelnek e szerint (mármint aki kapcsolatban van velem és nem csak olvasóm J ). Ahhoz, hogy ennek tudjak élni legalább meg kellene dupláznom ezt. Jelenleg kialakult szokás hogy 500 ft hektáronként az éves előrejelzés. Ami a mai támogatási rendszer mellett bőven megtérül. Ezért terület alapú előrejelzést kap a gazdálkodó. A tavalyi évben ez sok esetben fontos volt, mert csapadékeloszlás domborzat miatt eléggé eltérő még 20 kilométeren belül is. Ahogy mondani szokták „ha falu felől jön az idő akkor fog csak esni”. Ezek most megjelentek a csapadék értékekben. Induljunk onnan, hogy ez az előrejelzés éves (sőt évtizedes) előrejelzést ad terület alapon. Mindezen adatok beállítása esetén a gép automatikusan megadja a csapadék (napra lebontva) és hőmérséklet adatokat. A min-max adatok a kései korai fagyoknál, valamint a melegek méreténél fontos. A szél sok munkánál fontos. Még az iránya is ad egy plusz lehetőséget növényvédelemnél. A hideg és melegfrontok az eddigi számokban is megjelennek, de van erre egy külön grafikon. Ez az eddig is rendelkezésre álló adatok, amik túlmutatnak a 4-8 nap előrejelzésén. Viszont készült egy talajnedvesség térkép, ami magában foglalja az öntözési időszakot. Ha tudja, hogy hány nap/köbméter/kw locsolás szükséges máshogy áll hozzá az év kezdéséhez az ember. Ez a diagram fő terményekre lett kialakítva. De itt nem az elmúlt éveket elemezzük, hanem megadva az alap információkat:
vetési hőmérséklet, tenyész idő, művelt terület megművelésének ideje(nap) kiadja a vetés napját. Ehhez szükséges talajmunkák optimális idejét. Majd érés után a termény nedvességtartalmának változását az időjárás függvényében. Az idei évben az aratásnál kell figyelni. Ez a diagramm adja a legspecifikusabb adatokat. Ez áll fejlesztés alatt (60 % elkészültség mellett). De az adatok nagyrésze már most is kiolvasható belőle. Igy megkapja a gazdálkodó az ütemezett feladatok idejét. De ami fontosabb vetőmagra és művelés stílusára is évspecifikus előrejelzést kaphat. A váltónövényeket a több egymás utáni év szerint választják most már. Idén kukorica a fő irány. Jövőre pedig az őszi kalászos. Az ültetvények számára permetezési napló áll rendelkezésre. Ami mind időpontban mind darabszámilag megadja a permetezés mennyiségét. A hőmérséklet csapadék viszonya pedig a kártevők szaporodását is előre jelzi.

Már októberben jeleztem, hogy a vetést érdemes kitolni. Az enyhe tél sárgulást okoz a kalászosoknál. Ami kitolható vetéssel csökken. Természetesen ez jövőre teljesen máshogy lesz.
Hol érhető el és hogyan támogatható az Ön munkája?

Havi előrejelzés elérhető a facebook csoportban. Ott ingyen beléphet, olvashat bárki. Akinek ez nem elég az felveszi velem a kapcsolatot. Vagy e-mailben vagy telefonon. (06702323490)
Előrejelzéseket feltöltöm a honlapomra (http://barometer.lapunk.hu/), ahol kód ellenében olvasható. Támogatást szívesen elfogadok. Viszont az előrejelzésért a fentebb említett összeget kérem. Szerintem éves szinten 500 ft egy eléggé vállalható összeg. A precíziós gazdálkodást követők tudnának sokat hasznosítani ebből.

Bemutatna pár kiemelkedő eredményt? Például kifejezetten emlékszem, hogy tavaly tél előtt olvastam az előrejelzését és megrökönyödve kerestem vissza, amikor bejöttek a kemény mínuszok. Szinte napra, fokra pontosan megjósolta! Van még ilyen szemléletes példája?

Az előrejelzés igazolásánál induljunk onnan, hogy a hidegfrontok napra pontosan megvannak már másfél éve. A csapadék mennyisége folyamatosan követte ezt. A hőhullámok hidegbetörések hasonló képpen.
A tavalyi nagy telet a nagy hidegekkel már az őszön leírtam. A várható évszakot fél évvel előtte szoktam leírni. A tavaszi nagy havazást, a nagy meleget a nyáron és az enyhe telet is leírtam. Lehetne keresni bőven eseményt de csak szemezgetek:
‘Hideg tél, meleg nyár’

‘Ne siessen a vetéssel’

‘Meleg nyár lesz’

‘Mumus’

Aki személyesen meglátogat megnézheti az év adatait ősz csapadék napsütés és hasonló adatok tekintetében. Valamint Magyarország Európa és egyéb perspektívában térképes diagramokat. Akkora adatmennyiség van birtokomban, amit egy ember nem tud már elemezni.

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .