Hogyan termesszünk szarvasgombát?

Igen, a szarvasgomba is termeszthető. Ennek módjáról, lehetőségeiről és költségeiről kérdeztem Csorbainé Dr. Gógán Andreát, a Szarvasgomba- Termesztők Országos Egyesületétől.

Ha egy átlagembert a szarvasgombáról kérdezünk, valószínűleg azt tudja, hogy az erdőben terem, de azt már nem biztos, hogy termeszthető is… Mégis hogyan kell elképzelni a szarvasgomba termesztését? Erdőt termesztek gombával, vagy gombát erdővel?

Első ránézésre nem lehet megkülönböztetni egy szarvasgombát termő és nem termő erdőt, mivel a gomba a föld alatt nő. A szarvasgombát termő erdő ültetésénél azonban a növényi szaporítóanyagot – tölgyek esetében a makkot – szarvasgomba oltóanyaggal kezeljük és úgy vetjük el, emellett szarvasgombával oltott gyökerű csemetéket is ültetünk, hogy növeljük a szarvasgomba jelenlétét a területen. Fontos, hogy ez utóbbira a hagyományosan nevelt erdészeti csemete nem alkalmas, csak speciálisan erre nevelt, úgynevezett mikorrhizált csemete.

Kaphatunk egy költségkalkulációt? Mennyibe kerül egy szarvasgombás erdő telepítése, illetve mennyivel növeli meg a szimpla erdő telepítés költségét a gomba szaporítóanyag ára? Mennyi idő alatt lesz egy szarvasgombás telepített erdőből bevételem, mennyi a megtérülési ideje?

A szarvasgombás erdő telepítésekor plusz költség a gombával oltott makk, valamint a sorokban ültetendő mikorrhizált csemeték költsége. A VP 8.1.1-16 „Erdősítés támogatása” pályázat keretén belül most a szarvasgombát termő erdő telepítési költségének 100%-át, 1,5 millió forintot finanszíroznak. Ráadásul ezen felül 800 000 Ft ápolási és 275 000 Ft jövedelempótló támogatás is jár (a 11 évre összesen) úgy, hogy ezalatt a területalapú támogatás is igénybe vehető. Ugyanakkor a szarvasgomba első termése a 8-9. évben várható, mely fokozatosan emelkedik mintegy 50-100 kg/ha mennyiségig. Ez átlagosan 1-1,5 millió forint bevételt jelent évente.

Tervezhető lesz a bevétel? Úgy értem, a szarvasgomba a föld alatt terem, nem tudunk termést becsülni ránézésre…vagy igen?

A szarvasgomba-termés sikerességét alapvetően a jó termőhely határozza meg. Ezért nagyon fontos az, hogy a szarvasgomba számára legjobb élőhelyekre: kötött talajú, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású, gyengén meszes területekre kerüljön a szarvasgombás erdő. Így biztosítható a termés. Azt, hogy mikor kezd el teremni az erdő, ránézésre nem tudjuk megállapítani: ehhez képzett kutya szükséges, aki kiszagolja az érett termőtesteket.

Ha valaki belefogna, most van erdőtelepítésre pályázat…ennek keretében lehet szarvasgomba termesztésbe is kezdeni?

Igen, ahogy azt már fent említettem, szarvasgombát termő erdő telepítésénél 1,5 millió Ft támogatást ígér a pályázat.

Mit vegyen számba az aki, belevágna? Milyen adottságok felelnek meg a szarvasgomba termesztés igényeinek?

Az első és legfontosabb a terület és talaj alkalmasságának megállapítása, mert nem minden talaj jó a szarvasgomba számára. Emellett fontos a domborzat is: sík, nem vízállásos területek, dombvidéken pedig északi, nyugati lejtők vagy völgyaljak alkalmasak a szarvasgomba számára. A termőhely vizsgálathoz mindenképpen elengedhetetlen a szarvasgomba-szakértő tanácsainak igénybevétele.

Mit csinál az egyesületetek? Összefogja a szarvasgombásokat? Laikusoknak is nyújt segítséget, ha valaki telepíteni szeretne?

Egyesületünk egyrészt igyekszik szakmai tanácsokkal ellátni a már ültetvénnyel és szarvasgombás erdővel rendelkező tagjait, ezenkívül bárkinek segítünk szarvasgomba témában, aki felkeres minket.

A Szarvasgomba-Termesztők Országos Egyesület elérhetőségeit honlapjukon megtalálják: http://szarvasgombaegyesulet.hu/
– SHM –

A cikkben található fotók Csorbainé Dr. Gógán Andrea saját fotói
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .