Homok. Agyag. Szikes. Öntés. Sokféle arca van a lábunk alatt elterülő talajnak, amely befektetéseink megtérülésének egyik kulcsa.

Ezért  a talajt megvizsgálni nem csak azért fontos, mert egyes esetekben kötelező laboreredménnyel rendelkeznünk (nitrátos területek), hanem azért is, hogy tisztában legyünk azzal, mit is rejt valójában.

/Talaj, talajminta témában írt korábbi cikkeimet IDE kattintva találja!/

Most nézzük, hogyan kell elvégezni a mintavételt helyesen!

Hálóalapú mintavétel
A mintázandó területre virtuálisan kifeszített háló meghatározott pontjaiból történő mintavétel garantálja, hogy a folyamat precíz, visszakövethető és a teljes terület jellegzetességeit lefedő eredményt produkál.

 

A háló felbontása
A háló négyzeteinek méretét a telek kiterjedése és az egy átlagminta (a laboratóriumi vizsgálatra küldött minta) által lefedett terület mérete határozza meg. A jelenlegi gyakorlat szerint egy átlagminta egy parcellát, de maximum 5 hektárt jellemezhet. Alkalmazható ennél kisebb területi egység is, amely nagyobb felbontást és ebből kifolyólag részletesebb eredményeket tesz lehetővé.

A minták száma
Egy átlagmintát minimum 15-20 részminta alkot, amely elegendő vizsgálati mennyiséget (kb. 1 kg) biztosít, valamint megbízhatóan leírja az adott terület talajainak jellemzőit.

A mintavétel mélysége
A mintázás mélységét a terület hasznosítása határozza meg. Szántóföldi kultúráknál 0-30 cm, csonthéjas és almatermésű ültetvényeknél 0-30 cm és 30-60 cm, bogyós ültetvényeknél 0-20 cm, 20-40 cm és 40-60 cm, szőlőben 0-30 cm és 30-60 cm mélyről vesszük a mintákat.

 

Művelési zóna alapú mintavétel
Az eltérő típusú talajok vagy az eltérő agrotechnikai módszerek által kialakított művelési zónák mintavétele az egyes zónákon belül W alakban történik. Egy művelési zónából származó átlagminta (15-20 részminta elegye) az adott zónát, de maximum 10 hektárnyi területet jellemezhet.

Ennek a stratégiának alapvető követelménye a művelési zónák térbeli határainak pontos ismerete.

Időzítés
A kutatások alapján a talajmintavételre az őszi hónapok a legideálisabbak, ám tavasszal is lehetséges reprezentatív mintát venni.

Amit érdemes észben tartani:

 • nem szabad mintát venni a foszfor- és káliumtrágyázást követő 90-100 napban;
 • nem szabad mintázni a szervestrágya kijuttatását követő 6 hónapon belül;
 • ha a talaj túl nedves vagy túl száraz a műveléshez, akkor mintavételre sem alkalmas.
 • A legtöbb területen legalább 4 évente kell mintát venni, ennyi idő alatt távozik annyi tápanyag a talajból, ami befolyásolja az utánpótlást. Homoktalajokon javasolt gyakrabban, 2 évente megismételni a mintavételt.

Kerülendő területek
Az alábbi területekről vett minták negatívan befolyásolhatják átlagmintáink értékeit:

 • szántóföldi tábla szélső 20 méteres sávja;
 • utak és kerítések melletti részek;
 • forgók;
 • szalmakazlak helye;
 • műtrágya- vagy szervestrágya depók helye;
 • állatok delelőhelye.

A minták kezelése
A levett minta ugyanúgy “élő anyag”, mint a talaj, a folyamatok nem állnak le, ezért fontos frissen, 24 órán belül eljuttatni a talajvizsgáló laboratóriumba. Ha saját kézzel vett mintáit nem tudja időben elküldeni, akkor gondosan elcsomagolva tárolja őket hűtőben, +5 Celsius fok körüli hőmérsékleten.

 

Miért érdemes szakértőkkel végeztetni a mintavételt?
Gyakori, hogy a gazdálkodók maguk végzik el a talajmintavételt. Ennek egyik oka, hogy ők ismerik a legjobban a saját földjüket, ők tudják, mely foltokat kell külön kezelni, vagy honnan nem szabad mintát venni.

Ha szakértőkkel végezteti el a mintavételt, annak az alábbi előnyei vannak:

 • professzionális eszközökkel dolgoznak,
 • kiemelt figyelmet fordítanak a minták tisztaságára
 • szakszerűen kijelölt pontokon, egyenletes mélységből veszik a mintákat, így azok reprezentatívak lesznek a területre nézve;
 • digitális térképet készítenek, amely rögzíti a parcella határait, a mintavételi pontokat és igény esetén a művelési zónákat – ezt később széles körben hasznosíthatja (vetésterv, tápanyag-utánpótlás)

Összegezve: nem csak mintavételt kap, hanem teljeskörű állapotfelmérést földjeiről, amelynek használatával gazdaságosabban és környezetkímélőbben művelheti területeit.


Erre részletes ajánlatot itt talál: TALAJVIZSGÁLAT AJÁNLAT

Forrás: FieldPass

  Írjon nekem itt:

  Ha szeretne feliratkozni a Gazdahely hírlevélre, ezt pipálja ki!

  Ossza meg Gazdatársaival is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .