Gyümölcsfák őszi kezelése

Gyakori gond, hogy a szüret után a letermett gyümölcsfákat nem, vagy nem kellő módon készítik fel a következő évi szezonra. Ebben a cikkben ennek a kérdésnek a fontosságára hívom fel a figyelmet, azaz hogyan tudjuk optimalizálni gyümölcsfáink tartalékait.

A magasabb mennyiségű fenntartó kálium trágyázás optimális időpontja jön el ősszel. Ilyenkor ugyanis a talajnedvesség kedvezőbb, így a fák jobban tudják hasznosítani a különböző tápanyagokat.

A kálium szerepe ebben az időszakban leginkább a télállóságban nyilvánul meg, de természetesen hatása többrétű a növényben.

Nitrogén hatóanyagot ebben az időszakban csak kis mértékben érdemes gyökéren keresztül kijuttatni ugyanis ennek a talajban történő mozgása a legnagyobb és szó szerint elfolyik a nagyobb mennyiségű csapadék hatására.

A kijuttatandó hatóanyag mértéke függ a levitt termés mennyiségétől, illetve a talaj tápanyag szolgáltató képességétől. Célszerű az őszi időszakban egy levél analízissel ellenőrizni (nem csak AKG-oknak), hogy milyen mennyiségű tápanyagra van szükség. A műtrágyák kiszórása történhet a terület telibe szórásával vagy a gyökérzónába történő kijuttatásával. Előbbi akkor javasolt, ha idősebb ültetvényről van szó.

A permetezőt se tegyük el még!

Sokan nem értékelik az őszi lemosó permetezések szerepét, de pont annyira fontos meggyéríteni a telelőre vonulni készülő kártevőket, mint a tavaszi lemosóval az éppen ébredőket.

Az őszi lemosó permetezés, (vagy ahogy régen nevezték: ’záró permetezés’) elvégzésének legkedvezőbb időpontja a lombhullás időszakára tehető. A növényvédő szer kijuttatása ilyenkor nagy lémennyiséggel történjen, hogy a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítva legyen.

A megfelelő növényvédő szer kiválasztáshoz gondoljuk végig, hogy mivel küzdöttünk leginkább a szezonban!

Ha a kórokozók, gombás betegségek voltak a jellemző „ellenség”, akkor réz tartalmú készítményt kell elővennünk. Ha ezen kívül volt lisztharmat is (arra a réz nem jó!), akkor kén hatóanyagú növényvédő szereket keressünk, ezeknek atkagyérítő hatása is van.

Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatóak, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését. A lemosó permetező szerek között több biotermesztésben is engedélyezett hatóanyagot, szert is találunk.

Kereskedelmi forgalomban kapható ezek többféle kevert változata is, így egy komplex készítmény használatával is elérhetjük a megfelelő hatást.

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .